Foto: Shutterstock

Vakcine protiv Kovida-19, kovid pasoši i lažni negativni PCR testovi uveliko se prodaju na darknetu (mračna mreža), a cene su različite, upozorava BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Cene se kreću između 500 i 750 dolara po dozi za vakcine AstraZeneka, Sputnjik, Sinofarm i Džonson i Džonson. Lažne potvrde o vakcinaciji na darknetu se prodaju za 150 dolara.

Istraživači kažu da su primetili nagli porast reklama vezanih za vakcine, dok BBC nije uspeo da verifikuje da li su vakcine stvarne.

Darknet, poznat i kao „mračna strana interneta“, deo je mreže koji je dostupan samo putem određenih pretraživača, prenosi BBC.

Istraživači kompanije za kibernetičku bezbednsot Ček Poing, nadgledali su hakerske forume i druga tržišta od januara kada su se prvi put pojavili oglasi o vakcinama.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER CHASSIGNOLE

Kažu da se broj reklama koji su videli utrostručio na više od 1.200. Čini se da su prodavci vakcina iz SAD, Velike Britanije, Španije, Nemačke, Francuske i Rusije.

Oglašene vakcine imaju sledeće cene: AstraZeneka po 500 dolara, Džonson i Džonson i Sputnjik po 600 dolara i Sinofarm po 750 dolara.

„Kupite dva i dobijete jedan besplatno“

Druga reklama na hakerskom forumu nudi lažne negativne testove i glasi: „Radimo negativne Kovid testove, za putnike iz inostranstva, za zaposlenje… Kupite dva negativna testa i dobijete treći besplatno“.

Neki turistički operateri zahtevaju potvrde o vakcinaciji za putnike. Sistem kovid pasoša takođe se razmatra u Velikoj Britaniji i mogao bi da se koristi kako bi se posetiocima omogućio ulaz na mesta kao što su barovi i sportski stadioni.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Evropski zvaničnici su takođe najavili planove za „zeleni digitalni sertifikat“. To će omogućiti svima koji su vakcinisani ili imaju negativan test ili su preležali koronu, da putuju unutar EU.

Istraživači Ček Pointa su pronašli mnoge prodavce koji nude falsifikovane dokumente, uključujući jedan navodno iz Velike Britanije, sa karticom za vakcinaciju za 150 dolara, koristeći Bitkoin kao način plaćanja.

Kada su stupili u kontakt sa prodavcem, rečeno im je da sammo treba da navedu svoja imena i datume. Prodavac im je napisao: „Ne morate da brinete… to je naš posao… To smo uradili za mnoge ljude i sve je bilo dobro“.

Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Ček Point poziva države da usvoje sistem QR koda u celoj dokumentaciji o vakcinama kako bi se otežalo falsifikovanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar