Foto: Shutterstock/N1

Lideri Evropske unije (EU) danas će u Briselu odlučivati o tome da li će Bosna i Hercegovina konačno dobiti status kandidata za prijem u EU. Ovo je odluka koju građani balkanske zemlje čekaju već godinama, a sudeći prema ranijim izjavama čelnika Unije - želja će im biti ispunjena.

U nacrtu dokumenta koji je nedavno procurui u javnosti stoji da Veće Evropske unije predlaže Evropskom veću da Bosni i Hercegovini da status zemlje kandidata za članstvo u EU.

„Sledom zaključaka Evropskog veća od 23. i 24. juna 2022., te u svetlu nakandne preporuke Komisije od 12. oktobra 2022. Veće preporučuje da se dodeli status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini, uz potvrdu od strane Evropskog veća, uz razumevanje da su koraci navedeni u preporuci Komisije preduzeti, u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i temeljnih prava“, navodi se u dokumentu i dodaje da Veće sa nestrpljenjem očekuje potvrdu od strane Evropskog veća u decembru.

Foto: Shutterstock

Veće EU, takođe, naglašava hitnost da zemlja krene napred na svom putu u EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU, te pozivaju sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obveze navedene u sporazumu postignutom 12. juna 2022. godine i hitno finaliziraju ustavne i izborne reformu u skladu s ključnim prioritetima.

Pozdravili su i održavanje izbora za koje su naveli da su bili konkurentni i dobro organizovani ali obeleženi nepoverenjem u javne institucije, te je ponovljena podrška EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

Kako je ranije naveo evropski portal Euractiv, više zemalja članica je podržalo kandidatski status za BiH a protivnici su Francuska, Holandija i donekle Nemačka, ali se Hag, kako je navedeno, neće protiviti odluci.

Evropska komisije Foto:FoNet/Evropska komisija

BiH je podnela zahtev za članstvo u EU 2016 godine, a Evropska komisija je u oktobru preporučila zemljama članicama da dodele status kandidata BiH ali sa spiskom osam uslova koje zemlja mora da ispuni u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Šolc podržao kandidaturu BiH

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je snažnu podršku kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Obraćajući se Bundestagu uoči odlaska u Brisel na sastanak s liderima EU, Šolc je podvukao da proširenje bloka na zapadni Balkan ostaje prioritet njegove vlade.

Pozdravio je i odluku da se ove nedelje Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

„Veoma je u interesu Nemačke, kao i Evrope, da zapadni Balkan postane deo Evropske unije“, rekao je on.

Nemački kancelar je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine doveo do promena u geopolitičkim procenama i povećao značaj zapadnog Balkana za Evropu.

Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Šolc je rekao da će nastaviti „energično“ da podržava procese članstva u EU šest zemalja zapadnog Balkana: Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Šef Delegacije EU u BiH: Treba sačekati konačnu odluku

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da je potrebno sačekati zvaničnu odluku šefova zemalja članica EU o kandidatskom statusu BiH.

Satler je rekao da je potrebno sačekati konačnu odluku i pored dobrih povratnih informacija posle sednice Saveta za opšte poslove EU, na kojoj je predloženo da BiH bude dodeljen kandidatski status.

„U ovom trenutku bilo bi mudro da se ne proglašava pobeda dok ne dobijemo i poslednju bitku“, kazao je Satler novinarima u Sarajevu.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je podsetio da je u junu u Evropskom savetu tri sata trajala rasprava o BiH, naglašavajući da, iako su izgledi za dobijanje kandidatskog statusa dobri, treba sačekati četvrtak i konačnu odluku.

Šef Delegacije EU u BIH je ocenio da bi dobijanje kandidatskog statusa bio veliki iskorak za BiH, dodavši da bi to trebalo da bude poruka novoizabranim vlastima da rade na ispunjavanju potrebnih uslova.

Prema njegovim rečima, već naredni dan pošto BiH dobije kandidatski status moraju se videti konkretne aktivnosti.

BONUS VIDEO Reportaža o Bosanskim piramidama u Visokom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar