Foto: Shutterstock

Kako saznaje Euractiv, zemlje članice Evropske unije ove nedelje bi trebalo da potpišu nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, a u kojem se preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog veća. Ranije je 15. decembar pominjan kao dan kada će BiH dobiti pomenuti status.

„U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Veće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU“, piše Euractiv.

Takođe, naglašava se kako će Bosna i Hercegovina na svom putu prema EU i dalje morati ispuniti uslove koji su postavljeni ranije.

Foto: Shutterstock

„To uključuje mere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine“, navodi se.

Prema nacrtu dokumenta koji bi će biti potpisan u Briselu, ministri će sa „zabrinutošću primetiti sveukupni ograničeni napredak u reformama“.

„EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirale na reforme na putu ka EU“, dalje se navodi u nacrtu dokumenta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Takođe, naglašava se kako su za dodelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini naročito bili Češka, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska.

S druge strane, dosta dugo se govorilo o tome kako su Holandija, Francuska pa i u određenoj meri Nemačka protiv dodele statusa, ali čini se kako ove države neće blokirati dodelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.ba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar