Foto:Shutterstock/graphia

Makarska rivijera i hrvatsko poluostrvo Pelješac omiljena su destinacija velikog broja turista iz Bosne i Hercegovine, ali će, kakva je trenutna situacija, obe strane ostati tužne – Bosanci i Hercegovci bez odmora uz more, borove i dalmatinsku trpezu na što su decenijama navikli, a domaćini bez prihoda koji su im jako potrebni zbog aktuelne krize sa koronavirusom.

Danas je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i šef državnog štaba Civilne zaštite na konferenciji za medije potvrdio da u ovoj državi od ponoći stupa na snagu odluka o novom režimu prelaska granice prema kojoj će osobe koje dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Severne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku morati da odu u 14-dnevnu samoizolaciju.

Čuveni Zaostrog na obali Makarske, česta je destinacija bilo za vikend ili duži odmor. Mnogi iz Bosne i Hercegovine odlučuju da se odmore u hotelskim sobama ili bungalovima resorta koji se nalaze u ovom mestu, uz samu obalu.

Prokurist resorta Dalmacija Tomislav Mikulić u kratkom razgovoru ne krije razočarenje današnjom odlukom hrvatskih vlasti i civilne zaštite.

„Mogu da kažem da će cela rivijera Gradac, kao i Zaostrog, da pretrpi vrlo visoku štetu u turizmu pošto je ovaj deo obale mesto koje tradicionalno posećuju gosti iz Bosne i Hercegovine“, navodi sagovornik Al Jazeere dok odvaja vreme za izjavu od borbe sa pitanjima šta će biti sa dogovorenim aranžmanima.

Mikulić dodaje da je sam resort imao prošle sezone više od pedeset posto gostiju iz susedne Bosne i Hercegovine, i da su sada svi u dilemi šta da odgovore ljudima na sva pitanja o otkazivanju, povraćaju sredstava, eventualnom pomeranju datuma…

„Nastala nam je vrlo konfuzna situacija sa novim merama i dok razgovaramo sa vama, dobijamo brojna pitanja i pozive od gostiju koji imaju rezervacije ili je trebalo da dođu u narednim danima i ne znamo šta da im kažemo.“

Poput Makarske, jedna od dragih destinacija za goste iz BiH je poluostrvo Pelješac i grad Orebić odakle polazi jedna od trajektnih veza za Korčulu.

Ivan Marević, direktor prodaje HTP Orebić za Al Jazeeru govori kako je današnja odluka prilično pogodila celi Pelješac upravo zbog odnosa sa gostima iz BiH.

„Odluka koja počinje večeras će jako uticati na naš turizam. Nama je bosanskohercegovačko tržište jako važno, sigurno među Top 10. Ove godine je još važnije zbog blizine i krize sa koronavirusom. Avioni ne lete, BiH je jako blizu, imaju veze od ranije, tako da je važnije tržište nego inače, ne samo u Orebiću već i na celom Pelješcu“, kaže Marević, i dodaje kako mu iskustvo govori kako je ovakav stav i u Trpnju, gradiću sa druge strane Pelješca.

„Šta ćemo, moramo da se prilagodimo.. Valjda neće dugo da traje i valjda će pratiti iz dana u dan kako bi se na vreme se rešila situacija.“

Protekle nedelje su nagovešavale bolje dane, popravljanje poremećene sezone, ali je sada sve zaustavljeno.

„Bilo je dosta pitanja i zbog toga nam je jako žao. Poslednje dve nedelje se sve pokrenulo, bilo je rezervacija i pitanja… Imali smo desetak rezervacija, ali su već došla storna (otkazivanje uplate rezervacije)“, izjavio je Marević.

Četvrtina prethodnih godina

Boris Žgomba, predsednik Uprave turističke kompanije Uniline i predsednik Udruženja putničkih agencija HGK, za Al Jazeeru kaže kako je zdravlje preče svakako od turizma i kako verovatno ova odluka ima smisla kada se pogleda aktuelna slika sa COVID-19 u regiji.

„Svakako medicinska slika u regiji nije dobra čim se virus prenosi i širi, pa tako ugrožava i turizam. Naravno, zdravlje je sigurno važnije od turizma i ono je na prvom mestu. Ne ulazim u nauku i medicinu, verovatno je ta odluka imala smisla čim ju je štab doneo“, navodi Žgomba.

Današnja odluka prilično je pogodila celi Pelješac, kaže Marević

Uz nadu da ova situacija „neće da traje dugo“, predsednik HGK ističe kako je stanje takvo da je teško predvideti njegov tok i šta novi dani nose. Ono što je sigurno je to kako će ova grana hrvatske privrede biti pogođena.

„U jednom delu će turizam imati posledice, ali ponavljam u prvom redu je zdravlje ljudi. To je prvi zadatak mere i nadam se da ona neće dugo da potraje. Ako se slika očisti, može da se očekuje promena mera.

Žgomba, na pitanje kakve su prognoze za aktualnu turističku sezonu, kaže da je teško imati kristalnu kuglu i znati kakvo će da bude stanje.

„Kako sam ranije jednom prilikom rekao, procene su da će u ovoj godini, ako ne dođe do dodatnog pogoršanja situacije sa koronavirusom, možemo očekivati 25 posto, odnosno četvrtinu prometa iz ranijih sezona“, dodaje.

 

Izvor: Al Jazeera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar