Velika bela ajkula
Velika bela ajkula Foto: Shutterstock

Deo obale u Egiptu, dužine od 74 kilometra ostaće zatvoren do nedelje. Mladi Rus Vladimir Popov poginuo je nakon što ga je ajkula napala u četvrtak kod jednog od egipatskih odmarališta na Crvenom moru, saopštile su egipatske i ruske vlasti.

Egipatsko ministarstvo životne sredine saopštilo je da je muškarac ubijen nakon što ga je napala tigrasta ajkula u vodama u blizini grada Hurgade. Vlasti su zatvorile deo obale od 74 kilometra, najavljujući da će ostati zabranjen do nedelje.

Ministarstvo je kasnije saopštilo da je uhvatilo ajkulu i da je ispituje u laboratoriji kako bi pokušalo da utvrdi razloge za retki napad.

Ruski konzulat u Hurgadi identifikovao je čoveka kao ruskog državljanina.

Da li su napadi ajkula u Egiptu uobičajeni?

Na video snimku koji kruži internetom, navodno o napadu, vidi se čovek kako se pomera u vodi pre nego što ga je više puta napala ajkula koja je kružila oko njega, a zatim ga je povukla pod vodu, prenosi Euronjuz.

Foto:SCUBAZOO / Sciencephoto / Profimedia;

Napadi ajkula su retki u obalnim regionima Crvenog mora. Međutim, 2022. godine, dogodila su se dva fatalna napada u Hurgadi u roku od nekoliko dana. Poginuli su jedan austrijski i rumunski turista.

Egipatska letovališta na Crvenom moru, uključujući Hurgadu i Šarm el Šeik, mogu se pohvaliti nekim od najpoznatijih plaža u zemlji i popularna su među evropskim turistima.

Ronioce privlače strmi obronci koralnih grebena na moru, koji nude bogat i živopisan morski život.

Egipat je poslednjih godina nastojao da oživi vitalni turistički sektor, povređen godinama političke nestabilnosti, pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta možete učiniti da smanjite rizik od napada?

Tigraste ajkule su velike vrste koje žive u tropskim i umerenim vodama. One spadaju među ajkulama koje Međunarodna datoteka o napadima ajkula najviše navodi kada govori o neprovociranim napadima na ljude, prenosi AP.

Međunarodna baza podataka o napadima ajkula kaže, međutim, da je relativni rizik od napada veoma mali. Postoji oko 1 od 4 miliona šanse da umrete u incidentu u vezi sa ajkulama i mogli biste da plivate sa ovim morskim stvorenjima češće nego što mislite.

Foto:shutterstock

Ali postoje stvari koje možete učiniti da još više smanjite rizik. Saveti za izbegavanje napada uključuju držanje van vode noću, ako su ajkule primećene u tom području ili ako krvarite iz otvorene rane.

Plivači se takođe pozivaju da ostanu u grupama jer je veća verovatnoća da će ajkule juriti pojedince, uzdržavati se od prekomernog prskanja i ostati blizu obale.

Ako ajkula napadne, Međunarodna datoteka o napadima ajkula kaže da je najbolja strategija da je udarite na vrh nosa ili ciljate na ranjiva mesta poput škrga i očiju.

BONUS VIDEO: Uhvaćena ajkula koja je usmrtila turistu u Hurgadi