Foto:EPA-EFE/Sáshenka Gutierrez

Stanovnici Meksiko Sitija koji žive u blizini nadvožnjaka koji se urušio već nekoliko godina upozoravaju da je konstrukcija oštećena u zemljotresu u septembru 2017. godine. Iako je bilo radova na saniranju oštećenih delova 2018. godine, sudeći po snimcima koji kruže društvenim mrežama, pukotina i oštećenja nije manjkalo ni sada.

Pročitajte još:

Inspekcija je ranije utvrdila da postoji oštećenje na stubu 69 koja je podupirao jedan od delova pruge. Sistem kolektivnog transporta (SCT) naložio je popravku, za koju je izdvojeno 15 miliona pezosa, a radovi su trajali tri meseca rada. Međutim, na snimcima koje su danas objavili lokalni mediji u Meksiku vide se pukotine.

Čeka se istraga

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da „apsolutno ništa neće biti skrivano“ od činjenica, javila je meksička „La Jornada“.

„Narod Meksika mora da zna istinu. Mora se postupati odgovorno, kao i uvek. Ovo je tužna vest, izražavamo saučešće porodicama preminulih“, kazao je predsednik Meksika.

Meksički predsednik obećao je „temeljnu istragu“, uz pomoć nezavisnih međunarodnih stručnjaka.

Printscreen
Meksiko siti

„Biće sprovedena temeljna istraga kako bismo saznali istinu… na osnovu koje će se utvrditi odgovornost“, izjavio je na konferenciji za novinare.

On je dodao da je istraga poverena saveznom tužilaštvu i tužilaštvu Meksiko Sitija, a imaće podršku nezavisnih međunarodnih stručnjaka.

„Zlatna linija“

Metro glavnog grada Meksika jedan je od najprometnijih na svetu. Od ponedeljka do petka prevozi skoro šest miliona ljudi dnevno, jer je za većinu stanovnika grada to jedini način da stignu na posao. Iz istog razloga, vikendom je broj putnika mnogo manji.

Jedna od najdužih linija je upravo linija 12, koju su još u medijima nazivali „zlatna linija“. Svečano je otvorena u oktobru 2012. godine. Izgrađena je za vreme mandata gradonačelnika Marsela Ebrarda (2006-2012), koji je danas ministar spoljnih poslova i blizak saradnik Lopesa Obradora. Gotovo od otvaranja ova linija je na meti kritika zbog različitih propusta u radu, što je dovelo do zatvaranja dela pruge samo godinu i po dana nakon početka rada.

Kompanija koja je kontrolisala metro zaključila je da je linija imala niz propusta u planiranju, projektovanju i izgradnji koji su izazvali prevremeno propadanje šina, zbog čega je bilo neophodno zameniti deo konstrukcije.

Posećamo, u glavnom gradu Meksika poginule su 23 osobe, a povređeno ih je najmanje 70 kada je nadložnjak za metro srušio na ulicu. Zvaničnici su rekli da je 49 povređenih hospitalizovano, a međ njima je sedmoro u kritičnom stanju. Desetine vatrogasaca i spasilaca učestvovale su u akciji spasavanja.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar