Omikron novi soj Kovida-19 omicron
Omikron novi soj Kovida-19 ilustracija Foto:Shutterstock

Prošlogodišnji Božić u Britaniji pokvarila je pojava afla varijante koronavirusa. Scenario se ponavlja i ove godine, ali sa različitim akterom - omikronom. Zbog toga su restorani, pabovi i klubovi prazni, a britanski Fond za zdravstvo (NHS) još jednom upozorava na ubrzano popunjavanje kapaciteta bolnica. Ali, britanski epidemiolozi ipak imaju ohrabrujuće prognoze. Ovaj virus mogao bi uskoro da se pretvori u običan sezonski grip.

Tome u prilog ide to što je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva od koronavirusa i dalje veoma mali za ovo doba godine, a najnovija istraživanja sugerišu da nova varijanta izaziva lakše slučajeve nego pređašnje varijante ovog virusa.

Pročitajte još:

Naučnici ove studije naglašavaju da su ove vesti i više nego dobre, ali savetuju oprez. Dnevni broj slučajeva i dalje raste, dostigao je rekordnih 122.000 novih slučajeva u petak prošle nedelje.

Da li postoje primetne razlike u starosti onih koji se zaražavaju omikronom?

Većina novozaraženih su mladi, što je navelo neke istraživače da upozore na to da ako bi omikron počeo da se javlja i kod starijih osoba – broj hospitalizacija bi porastao. S druge strane, to trenutno nije problem, jer se ogroman broj ljudi, posebno starijih vakcinisao i stekao imunitet.

Jedine poteškoće može da izazove to što, kako je istakao epidemiolog zaraznih bolesti, profesor Mark Vulhaus sa Univerziteta u Edinburgu mnogo vremna protiče između infekcije i hospitalizacije.

Da li će virus izgubiti moć da izazove tešku bolest?

Mnogi naučnici veruju da dokazi sada sugerišu da bi ova ideja mogla da bude tačna. Nedavne studije u Škotskoj, Engleskoj i Južnoj Africi to potvrđuju.

Omikron novi soj Kovida-19 omicron
Omikron novi soj Kovida-19 ilustracija Foto:Shutterstock

„Mislim da se ovom varijantom virus prilagođava ljudskoj populaciji kako bi proizveo benignije simptome“, kaže dr Džulijan Tang, profesor respiratornih nauka na Univerzitetu Lester.

Da li će se koronavirus na kraju ponašati kao grip?

Neki naučnici su predvideli da bi koronavirus na kraju mogao da se ponaša kao grip, što zahteva novu vakcinu za borbu protiv novih sojeva koji se pojavljuju svake godine. Međutim, profesor Martin Hiberd, sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, tvrdi da se kovid ne ponaša na ovaj način.

„Ne pojavljuju se kao novi sojevi svake godine. Razlog što se razboljevamo zimi je loš imunitet. I čini se da je ovaj virus sličniji onima koji izazivaju obične prehlade. Drugim rečima, možda ćemo i dalje morati da razmišljamo o davanju vakcina za zaštitu od koronavirusa svake godine jer će imunitet uvek pasti”, rekao je Hiberd.

To, kako dodaje doktor Tang, ne znači da ćemo enormno obolevati u narednih pet godina, prenosi Gardijan.

„Mislim da će virus vrlo brzo evoluirati iz soja pandemije i postati blaži, prenosiviji do tačke u kojoj ćete možda morati da razmišljate samo o vakcinaciji ranjivijih članova populacije“, zaključio je doktor.

BONUS VIDEO: Bauk Omikrona nad Evropom – gosti Danica Ilić i Marija Mihailović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar