Omikron soj
Omikron soj Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 666 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je sedam osoba.

Neke projekcije govore, međutim, da se zbog omikron soja već početkom godine može očekivati ponovni rast broj zaraženih, prenosi Hina.

Pročitajte još:

Aktivnih slučajeva zaraze je 16.072, objavio je danas nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) Slovenije.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, danas je u bolnicama 577  pacijenata zaraženih koronom, od čega 197 na intenzivnoj nezi.

„Oko Nove godine očekujemo novi rast epidemije zbog brzog širenja omikron varijante. To će se odraziti i na broj hospitalizovanih na običnim odeljenjima i intenzivnoj nezi, što će zavisiti od ozbiljnosti bolesti koje izaziva taj soj“, objavio je naučni institut „Jožef Štefan“ koji za vladu radi projekcije i modele razvoja epidemije.

Kako prenose slovenački mediji pozivajući se na tu ustanovu, računa se da bi već početkom januara omikron soj mogao da bude čak u 60 odsto svih ;slučajeva i tako postati dominantan nad delta varijantom.

Ako se potvrdi velika prisutnost omikrona, to se može pokazati već oko Nove godine, a u prvoj nedelji januara mogao bi se opet povećati pritisak na bolnice, kazala je za medije epidemiološkinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni savet za koronavirus.

BONUS VIDEO: Bauk Omikrona nad Evropom – gosti Danica Ilić i Marija Mihailović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar