korona
Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Rasprava o poreklu koronavirusa ne jenjava ni godinu dana nakon izbijanja pandemije. Novi sukob izbio je zbog istraživanja o virusu koja se u Kini sprovode pomoću američkih sredstava povezanima sa nedokazanom teorijom da je virus procureo iz laboratorije u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je prvi put otkriven.

Pročitajte još:

Ova ideja usresređena je na istraživanje sprovedeno na virusima slepih miševa na Institutu za virusologiju Vuhan, prenosi BBC.

Republikanski senator Sjedinjenih Država Rand Paul tvrdi da je američki novac korišćen za finansiranje tamošnjih istraživanja koja su neke viruse učinila zaraznijim i smrtonosnijim.

Ali njegovu tvrdnju dr. Antoni Fauči, američki šef za zarazne bolesti, odlučno je odbacio.

Šta podrazumevaju ova istraživanja?

Oni su ispitivali šta se događa kada organizam dobije neke nove funkcije.

To se može da se dogodi i priprodnim putem, ali se češće stiče kroz labaratorijska istraživanja, kada naučnici modifikuju genetski kod ili smeštaju organizme u različita okruženja, kako bi ih na neki način promenili.

Na primer, naučnici često pokušavaju da stvore biljke otporne na sušu ili da modifikuju vektore bolesti kod komaraca kako bi smanjili verovatnoću prenošenja infekcija.

Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Ponekad se i primenjuje i na viruse koji mogu da ugroze ljudsko zdravlje, što znači razvijanje virusa koji su potencijalno prenosiviji i opasniji.

Naučnici opravdavaju potencijalne rizike time što istraživanje može pomoći u pripremi za buduće epidemije i pružaju bolji uvid u to kako virusi evoluiraju, a samim tim i pomažu razvoju boljih i vakcina i načina lečenja.

Da li su SAD finansirale istraživanje virusa u Kini?

Da, to je i to pozamašnim novčanim sredstvima.

Dr Fauči, kao i savetnik predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena, direktor je američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti dela Nacionalnog instituta za zdravlje američke vlade. Ovo telo je dalo novac organizaciji koja je sarađivala sa Institutom za virusologiju u Vuhanu.

Ta organizacija dobila je 2014. godine grant za istraživanje moguće zaraze slepih miševa koronavirusom.

Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Oni su od Nacinonalnog instituta za zdravlje dobili 3,7 miliona dolara, od čega je 600.000 dolara dato Institutu za virusologiju Vuhan.

2019. njegov projekat je obnovljen na još pet godina, ali ga je zatim povukla Trampova administracija u aprilu 2020. godine nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Da li je američki novac korišćen za studije?

U maju je dr Fauči izjavio da Nacionalni institut za zdravstvo „nikada nije i ne finansira istraživanja na Institutu za virusologiju Vuhan“.

Senator Rand Paul pitao je dr Faučija da li želi da povuče tu izjavu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

„Kao što znate, zločin je lagati Kongres“, rekao je.

Senator Paul smatra da se istraživanje kvalifikovalo kao istraživanje koje razvija dodatne neprirodne funkcije, a pozvao se na dva akademska rada kineskog instituta, jedan iz 2015. godine, a drugi iz 2017.

Jedan od istaknutih naučnika koji podržava ovo gledište, i kojeg je citirao senator Paul, je profesor Ričard Ejbrigt sa Univerziteta Ratgers.

On je rekao da su istraživanja u oba rada pokazala da su stvoreni novi virusi i da su „rizikovali da stvore nove potencijalne patogene“ koji su bili zarazniji.

Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

„Istraživanje u oba rada bilo je istraživanje dobitka neprirodnih funkcija“, rekao je.

Dodao je da je ispunilo zvaničnu hipotezu istraživanja iznetu 2014. godine, kada je američka vlada zaustavila finansiranje takvih aktivnosti zbog brige o biološkoj bezbednosti.

Finansiranje je pauzirano kako bi se omogućio izrada novog okvira za takva istraživanja.

Zašto dr Fauči odbacuje ovu optužbu?

Doktor Fauči rekao je Senatu da je dotično istraživanje „više puta ocenjivalo kvalifikovano osoblje koje nije potvrdilo ovu hipotezu“.

Foto: Beta Ju Peng/Xinhua via AP

Takođe je rekao da je bilo „molekularno nemoguće“ da su ti virusi rezultirali koronavirusom, mada nije detaljno objasnio.

Institut za zdravlje i Savez za ekološko zdravlje takođe su odbacili sugestije da su podržali ili finansirali istraživanje u Kini.

Kažu da su finansirali projekat za ispitivanje „na molekularnom nivou“ novootkrivenih virusa slepih miševa i njihovih proteinskih klasova „bez uticaja na životnu sredinu ili razvoj ili fiziološko stanje organizma“.

Jedan od američkih naučnika koji je 2015. godine sarađivao na istraživanju virusa slepih miševa na institutu Vuhan, dr Ralf Barič sa Univerziteta u Severnoj Karolini, bio je nešto detaljniji.

Foto:EPA-EFE/YUAN ZHENG

Rekao je da su posao koji su obavili pregledali i Institut za zdravstvo i univerzitetski komitet za biološku bezbednost „zbog potencijala istraživanja profita od funkcije i zaključeno je da ne proizvodi dodatne neprirodne funkcije“.

Takođe kaže da nijedan virus koji je bio predmet studije iz 2015. nije povezan sa koronavirusom, koji je izazvao pandemiju 2020. godine.

Priznaje da je rad koji su obavili pokazao da virusi imaju svojstva koja im daju sposobnost da zaraze ljude.

„Nikada nismo uvodili mutacije virusa da bismo pojačali rast ljudskih ćelija“, dodao je.

Američka istražiteljka i biološkinja Alina Čan sa Broad instituta i Harvarda istakla je da je vlada pauzirala za finansiranje 2014. godine.

Foto: AP Photo/Seth Wenig, File

Kaže da se to dogodilo da bi se zaustavilo finansiranje istraživanja za koja se opravdano očekuje da atributima daju viruse gripa, MERS ili SARS, tako da virus ima pojačanu patogenost ili prenosivost kod sisara respiratornim putem.

To može da znači da istraživanju možda nije bila namera pokrenanje neprirodnih funkcija, ali da su morali biti svesni da ono može biti kraljni rezultat.

BONUS VIDEO: Pandemija u Rusiji

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram