Foto: Handout / AFP / Profimedia

Novi dokumentarac otkriva da se Gislejn Maksvel, žena povezana sa milijarderom pedofilom Džefrijem Epstajnom, poznavala sa Epstajnom godinama ranije nego što se ranije shvatalo. Film istražuje društvenu zajednicu koja je postala veza preko koje je pedofil finansijer dolazio do svojih žrtava.

PROČITAJTE JOŠ:

Nove informacije osporavaju uobičajenu pretpostavku da je Epstajn zakoračio u vakum koji je nastao u životu Maksvelove nakon smrti njenog oca, medijskog tajkuna Roberta Maksvela, koji je pronađen u moru blizu Kanarskih ostrva 1991. godine, prenosi Gardijan.

Istraživači koji rade na dokumentarcu razgovarali su sa preko 200 izvora tokom poslednjih nekoliko godina kako bi stvorili jasniju sliku.

Pokazalo se da su njeni poznati i bogati prijatelji, uključujući i princa Endrua, korišćeni za izgradnju Epstajnove uticajne mreže od 1980-ih godina pa nadalje.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

„Uspeli so da koristimo sudske dokumente koji su prepuni redigovanih imena. Uvek postoji razlog za to i to nas je sigurno nateralo da pogledamo stvari“, rekla je Ema Kuper izvršna producentkinja.

„Intervjui sa toliko ljudi su omogućili našem timu da izvrši neverovatnu količinu unakrsnih referenci na svedočeenje, i tako smo počeli sa sumnjamo da su se Epstajn i Maksvelova poznavali duže, još krajem 1980-ih kada je on poslovao u Londonu.

Na kraju smo došli do tačke kada bismo mogli da tvrdimo ovu činjenicu , iako još ne znamo tačno kada su se upoznali i kada je započela njihova veza“, rekla je.

Maskvelova (59) sada je u zatvoru u Njujorku i suočava se sa optužbama kao kozaverenik u trgovini mladim ženama i maloletnim devojčicama. Navodi se da su njeni navodni zločini počinjena sa Epstajnom, njenim dugogodišnjim partnerom, koji je 2019. godine pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji čekajući suđenje. Maksvelovoj treba da se sudi na jesen.

Maksvelova je najmlađe dete korumpiranog medijskog mogula. Studirala je na Oksfordu, a onda je postala središte društvene mreže visokog profila u Njujorku i na Floridi.

Ona je kasnije pokušala da se distancira od Epstajna kada je osnovala ekološku pomorsku dobrotvornu organizaciju i kada je započela diskretnu vezu sa tehnološkim preduzetnikom.

Za film su govorile i dve bivše saradnice Maksvelove, spisateljica Ana Pasternak i britanska aristokratkinja Lejdi Viktorija Harvi. Mnogi nisu bili spremni da izađu pred kamere.

„Oni koji su odličili da govore nezvanično imali su svoje razloge, ali često su želeli da čekaju suđenje. Ali imamo svedoke koji potrepljuju međusobna sećanja“, rekla je Kuper.

„Jedna od stvari koju su potvrdili je bila ta koliko je teško bilo poznavati Gislejn. Oduvek je bila enigma čak i ljudima koji su je dobro poznavali, dok se predstavlja kao drugačija ličnost u različitim situacijama“.

Istraživači veruju da je mnogo pre smrti Roberta Maksvela, Epstajn užurbano gradio svoje važne kontakte od prijatelja i saradnika Maksvelove, ta imena su navodno zabeleženna u zloglasnoj „maloj crnoj knjizi“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar