Boris Džonson Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson svedočio je u sedu pred Komitetom za poslaničke privilegije o aferi "Partigejt" donosno o tome da li je svesno lagao parlament kada je tvrdio da članovi njegove vlade nisu kršili pravila tokom pandemije koronavirusa. Danica Ilić, novinarka iz Londona, kazala je za N1 da mnogi predviđaju da će ovo biti kraj Džonsonove političke karijere, ali ona veruje da će se političar privilegovanog porekla vratiti.

„Ruku na srce, nisam lagao parlament“, rekao je Džonson odboru nakon polaganja zakletve na Bibliji.

„Ako neko misli da sam pravio žurke za vreme karantina, apsolutno nije u pravu“, rekao je Džonson tokom višesatnog saslušanja, iako postoje fotografije tih okupljanja, dok su ostali Britanci živeli u sovjim domovima po strgim pravilima koja je Vlada propisala.

Novinarka Danica Ilić je u emisiji Studio lajv rekla da se Džonson dobro pripremio za saslušanje i da je izlaganje počeo čitanjem izjave koju su mu pripremili advokati. Međutim, kada su počela oštra pitanja poslanika sve je otišlo u bestraga, kazala je Ilić, prenosi N1.

Ona objašnjava da je Džonson, koristeći se izrazima koji mogu da znače i jedno i drugo, zamuckivanjem, nedorečenim izrazima i neodređenim argumentima pokazao koliko je vešt političar i koliko je manipulativan.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao primer navodi njegovu izjavu da su se on i njegovo osoblje, koji su prisustvovali zabavama, ponašali prema smernicama – odnosno najbolje što su mogli u tom trenutku. Istakao je da nisu mogli da postave električna polja oko sebe kako bi sprečili kontakt.

Ukoliko Komitet utvrdi da je Džonson lagao parlament o svojim kovid žurkama, može biti kažnjen oduzimanjem poslaničkog mandata na 10 do 15 dana, posle čega može da sledi pobuna u njegovoj izbornoj jedinici i raspisivanje novih izbora na kojima on neće pobediti

„Neki predviđaju da će to biti kraj njegove političke karijere… Sigurno će se vratiti. Ulazimo u nešto što je karakteristično za britansku političku scenu, a to je privilegija njenih predstavnika“, kazala je Ilić i istakla da Džonson dolazi iz privilegovane porodice, da je stekao privilegovano obrazovanje i ima iste takve kontakte.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar