Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatski premijer Andrej Plenković nalazi se u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini, kako bi poslao poruku o miru i dijalogu koji su, kako je naveo, preko potrebni BiH. On je tom prilikom upitan o nedavnim izjavama predsednika Zorana Milanovića koje su uzburkale regionalnu javnost, a odgovor hrvatskog premijera je gotovo sve iznenadio.

Govoreći o Milanovićevoj izjavi o Srebrenici, Plenković je istakao da veruje da je reč o greški.

„Kada je reč o takvim izjavama, stvari jako brzo mogu da se izvuku iz konteksta“, rekao je Plenković i dodao da je ubeđen kako Milanović nema nikakvih dilema oko Srebrenice.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hrvatski predsednik je prethodne nedelje na konferenciji za novinare rekao da se u Srebrenici dogodio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

Na pitanje novinara je li onda za njega Srebrenica genocid, Milanović je rekao:

„Ja kažem da je, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti uradili Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje“, rekao je on i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Milanović je par dana ranije rekao kako postoje „različite vrste genocida“.

“To je moj stav generalno, međutim, postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad Jevrejima narodom, postoji genocid o Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid i u Drugom svetskom ratu, postoji Jasenovac. Dakle, nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, ni govora”.

BONUS VIDEO Zoran Milanović: Dodik je poslednji problem BiH

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar