Zoran Milanović, Andrej Plenković
Zoran Milanović, Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Banskim dvorima u Zagrebu u toku je sednice Veća za odbranu, a nakon nje biće održana sednica Veća za nacionalnu sigurnost, na kojoj će posle dužeg vreme i u međusobnog sukoba, za sto sesti i razgovarati predsednik, premijer i ministar odbrane.

Ministar odbrane Mario Banožić je najavio da će na sastanku Veća za odbranu, između ostalog, razgovarati i o načinu na koji Kabinet predsednika Zorana Milanovića koristi materijalne resurse Oružanih snaga.

Banožić je, kako prenosi zagrebačka N1 tv, mislio na često korišćenje helikopetera, ali i broda Hrvatske ratne mornarice za put u Albaniju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mediji su juče preneli da je Banožić pre nekoliko dana odlučio da zabrani Oružanim snagama RH, odnosno načelniku Štaba Robertu Hranju bilo kakvo uključivanje i podršku za protokolarne aktivnosti Milanovićevog kabineta bez prethodne njegove saglasnosti.

Tu odluku ministar Banožić potpisao je dan nakon što je predsednik Milanović napravio presedan i na Pantovčaku upriličio prijem u povodu uručenja činova kadetima umesto na Hrvatskoj vojnoj akademiji, gde se inače održava.

Presedan je bio i što na promociju nije bio pozvan ministar Banožić.

Sa Pantovčaka je usledio odgovor da je odluka minstra Banožića nezakonita i neustavna i da je, kako su naveli, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoja ovlašćenja i pokušava da ograniči ustavna ovlašćenja i funkcionisanje Kabineta predsednika Republike.

Sukob Milanovića i Banožića je započeo zahtevom hrvatskog predsednika da ministar odbrane poništi svoju odluku o penzionisanju zapovednika Počasno-zaštitne jedinice brigadira Elvisa Burčula.

BONUS VIDEO Plaže u Hrvatskoj sve praznije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar