ulica crvenih fenjera
Foto: Profimedia

Kad je Holandija sredinom marta počela da zatvara zemlju zbog pandemije korone, Crvena četvrt u Amsterdamu je preko noći postala grad duhova. Koronavirus je naglo ugrozio posao u bordelima u kojima prostitutke s prozora mame potencijalne klijente. Preko 300 seksualnih radnica koje legalno posluju ostalo je bez prihoda za oko četiri meseca.

Četvrt u centru Amsterdama, poznata kao De Valen, uglavnom se oslanja na turizam – mesečno je obično poseti preko milion ljudi. Međutim, pandemija je seksualnu industriju oterala u duboku finansijsku krizu i ponovo otvorila debatu o budućnosti Ulice crvenih fenjera, piše CNN.

Pročitajte još:

Kad je zemlja počela da se zatvara, brojne seksualne radnice vratile su se u zemlje istočne Evrope iz kojih su došle u Amsterdam, kaže Felicija Ana, rumunska seksualna radnica i osnivačica sindikata koji predstavlja 110 žena. Veliki broj onih koje su ostale radile su ilegalno. Kako kaže Ana, nisu imale izbora.

Iako su seksualne radnice, budući da plaćaju porez, imale pravo na vladinu finansijsku pomoć od oko 1.100 evra mesečno, to nije bilo dovoljno da pokrije njihove velike troškove boravka u centru grada.

„Imala sam sedam susreta s klijentima iste nedelje kad je lockdown počeo. Svi su nestali u jednom danu. Te prve sedmice sam izgubila oko 1.300 evra zarade. Zatim sam prestala da brojim“, kaže Anita, 56-godišnja seksualna radnica čije je ime izmenjeno radi zaštite identiteta.

„Neke devojke su napustile ovaj posao. Plašile su se da se ne zaraze koronavirusom i zabrinute su zbog generalne nesigurnosti oko prihoda, kaže Erik Hamaker“, vlasnik knjigovodstvene firme koja brine o finansijama velikog broja seksualnih radnica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amsterdam Centraal? (@amsterdamcentraal) on


Holandska vlada je dala zeleno svetlo da se bordeli ponovo otvore početkom jula nakon što je bilo najavljeno da će ostati zatvoreni do septembra.

„Da je bio septembar, morala bih da tražim novi posao, a veliki broj vlasnika bordela i iznajmljivači prostora bi bankrotirali“, kaže Anita, koja radi s osobama s invaliditetom i organizuje turističke ture u Prostitucijskom informativnom centru.

Inače, seksualne radnce ohrabruju da svoje klijente pitaju imaju li simptome kovida 19. Nove higijenske mere uključuju pranje ruku, dodatno tuširanje, nije dozvoljeno ljubljenje, a kontakt licem u lice je ograničen.

„Bez turizma bi za veliki broj devojaka bilo nemoguće da zarade pristojan prihod“, kaže Hamaker i dodaje da oko 70 odsto prihoda Ulice crvenih fenjera dolazi od turizma.

Amsterdam se godinama bori s masovnim turizmom, a stanovnici su nezadovoljni zbog buke, prljavštine i lošeg ponašanja turista.

Pročitajte još:

Inspirisani prizorom praznih ulica i mirne atmosfere za vreme lockdowna, stanovnici centralnog Amsterdama pozivaju na promenu. Više od 30.000 stanovnika je potpisalo peticiju ‘Amsterdam ima izbor’ kojom traže od gradske uprave da popravi kvalitet života za stanovnike u centru i ograniči godišnji broj turističkih noćenja na 12 miliona. Prošle godine je noćenja bilo 18,8 miliona.
„Za vreme lockdowna videlo se da su ljudi ponovo otkrivali grad. Takođe su uvideli koliko je centar grada postao finansijski zavisan od turizma“, kaže Martijn Badir, ekonomista koji je pokrenuo peticiju.

„Mi nismo protiv turizma, ali gradsko veće bi moralo da učini više da bi stvorilo bolji balans između lokalnih stanovnika i turista, a trebalo bi da razmisle i o tome kakav imidž želimo da imamo kao grad nakon ove krize“, kaže Badir.

„Stanovnici Amsterdama se nadaju da se nećemo vratiti turističkom Diznilendu kakav smo ranije imali“, dodaje Hamaker. Gradsko veće nije ništa odgovorilo.

Seksualne radnice kažu da je njihov posao nepravedno izdvojen kao glavni problem.

„Seksualni radnici nisu izvor problema. Razuzdane zabave i prejeftini easyjet letovi su pravi problem“, kaže Anita.

Smatra i da reformisanje Ulice crvenih fenjera neće rešiti problem preteranog turizma.

„Turisti će ionako dolaziti. Ne može se zaustaviti turizam osim ako se ne postavi zid oko Amsterdama“, kaže Anna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SAOA (@aanpakoverlast) on


Pre zatvaranja amsterdamska gradonačelnica Femke Halsema je već razmatrala ideju premeštanja ove četvrti s namerom da se smanji loše ponašanje turista i zaštite seksualne radnice od loših uslova života i rada. U maju je kazala da je pandemija podstakla sve da razmisle o budućnosti centra Amsterdama.

Halsema je predstavilačetiri scenarija za četvrt, među kojima su smanjenje bordelskih prozora do premeštanja seksualnih radnica na drugu lokaciju.

Takođe je sugerisala da bi mogao da se otvori ‘prostitucijski hotel’ van centra grada i kazala da traje potraga za lokacijom. Gradsko veće će nakon leta glasati o tim predlozima.

U međuvremenu nova pravila su već uvedena. Turističkim vodičima više nije dozvoljeno da se zaustavljaju ispred prozora, a turistima nije dozvoljeno da fotografišu seksualne radnice. A te seksualne radnice se boje da će četvrt biti zatvorena, a da će one biti premeštene na udaljenu lokaciju van gradskog centra.

„To bi bilo jako opasno. Kad završiš sa smenom u pet sati ujutru, pljačkaši će te čekati“, kaže Anita.

„Ne želimo da se preselimo u prostitucijski hotel. Ovde svako može da nas vidi. To naš posao čini sigurnim“, dodala je.

Seksualne radnice osim toga brine i kakav će uticaj na zaradu imati premeštanje na drugu lokaciju jer se u velikoj meri oslanjaju na turiste koji šetaju po centru grada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar