Foto: Shutterstock, Arhiva, Printscreen

Posle višenedeljnog čekanja, prve doze vakcina protiv koronavirusa konačno stižu u Crnu Goru, zemlju koja je "crni rekorder" kada je reč o broju zaraženih. Prve doze vakcine donacija su Srbije, što je u Crnoj Gori izazvalo brojne kritike i polemike. Mnogi veruju da je reč o političkom potezu srpske vlade posle proterivanja ambasadora iz Podgorice i odbijanja premijerke Ane Brnabić da se sastane sa predsednikom vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem. Portal Nova.rs razgovarao je o tome sa uglednim crnogorskim novinarima i analitičarima.

Pročitajte još:

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović najavio je da prvi kontigent ruskih vakcina stiže večeras u Crnu Goru. „Premijerka Srbije Ana Brnabić predaće donaciju premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću. Vlada Crne Gore izražava veliku zahvalnost za ovaj nesebični i humani gest, koji je odličan uvod u bolju bilateralnu saradnju dve države”, rekao je Abazović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović potvrdila je da će iz Srbije stići 2.000 doza ruske vakcine a da se u narednim danima očekuje još 2.000 doza iste vakcine. Borovinić Bojović je najavila i da se u narednom periodu očekuje se i vakcina kineskog Sinofarma, kao i Fajzerova vakcina.

„Crnoj Gori znači svaka doza vakcina koju može da dobije i donacija je lepa vest za građane Crne Gore. U prethodnom periodu smo imali jednu, u najmanju ruku neobičnu situaciju da se pojavljuju ponude donacije vakcina od fizičkih lica koje najveći deo javnosti doživljava kao tajkune, i to u trenutku kada se čitav svet grabi za doze. Nadležni su objasnili da iz niza razloga nije moguće realizovati te donacije, ali je javnost zasuta tvrdnjama da su donacije odbijene, a brojke variraju dnevno od 10 do 150 hiljada. Zato se donacija iz Srbije različito dočekuje, iako je ona najavljena još pre nekoliko nedelja, samo što se tada pominjalo da bi to mogle biti Fajzer vakcine“, rekao je za Nova.rs Srdan Kosović, urednik Vijesti.

Foto:FoNet/Kabinet

Vučićeve vakcine

On podseća da je deo javnosti, iako jako mali, poručio da će bojkotovati „Vučićeve vakcine“.

„Jedan deo smatra da se radi o političkim igrama zbog izbora u Nikšiću. U suštini svako ima svoje tumačenje, ali je teško odupreti se utisku da se radi o političkim kalkulacijama neke vrste, što pokazuju i okolnosti koje su prethodile zvaničnim informacijama“, rekao je on.

„Dakle, prvo je lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao da je razgovarao sa Vučićem, koga je više puta poredio sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem, i da je nakon tog razgovora Vučić urgirao kod premijerke Ane Brnabić da pošalje vakcine u Crnu Goru. Zatim smo dobili informaciju da su ranije u toku dana sve detalje dogovorili potpredsednik Vlade Dritan Abazović i Ana Brnabić. To što se nigde ne pominje premijer Zdravko Krivokapić ukazuje da zvanični Beograd ne želi da komunicira sa njim, što može značiti više stvari – da je Vučić ljut zbog ranijih komentara o Beogradu na vodi i vezama sa Đukanovićem, ali i da Vučić time pokušava da ojača poziciju svojih štićenika iz Demokratskog fronta koji su žestoki kritičari Krivokapićeve vlade“, zaključuje Kosović.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Đukanović: Kriva je nova vlast

Vezano za donaciju „srpskih“ vakcina, oglasio se i predsednik Milo Đukanovič koji je rekao da je vakcina u Crnoj Gori mogla da bude u upotrebi još 24. januara, a nije zbog, kako tvrdi, nesposobnosti aktuelne vlade.

“Ova vlada stupila je na dužnost 4. decembra, dakle pre 74 dana. Mogla je i znatno ranije da je bilo elementarne političke odgovornosti njenih konstituenata, tri koalicije koje su na izborima dobile 41 poslanički mandat. Mogla je, jer su mandat za sastav vlade dobili 8. oktobra 2020, pre više od četiri meseca. Tokom mandata ove vlade trendovi obolevanja i smrtnosti uzrokovanih korona virusom su se drastično pogoršali”, rekao je Đukanović.

On je naveo da je 21. januara informisao predsednika Vlade o ponuđenoj donaciji investitora Petrosa Statisa i ocenio da bi bilo nemoralno na obolevanju građana i na izgubljenim životima praviti politički profit, ali da je jednako nemoralno i politički neodgovorno prećutkivati nesposobnost vlasti da obezbedi zaštitu koju imaju stanovnici drugih država.

“Mora biti ona koja je aktuelna. Vakcine se mogu kupiti i to potvrđuju primeri drugih zemalja, uključujući i one iz našeg regiona. Crna Gora ih nema zato što aktuelna vlast nije sposobna da ih obezbedi”, naveo je crnogorski predsednik.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Iz sveta i regiona čitajte:

Milov režim nije ozbiljno radio a nova vlada se nije najbolje snašla

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije smatra, pak, da bivši režim Mila Đukanovića „nije ozbiljno radio na pribavljanju vakcina“ ali i da se nova vlada „nije najbolje snašla“.

Formalni odnosi između države Crne Gore i države Srbije treba da budu mnogo bolji nego što su sada. To je mišljenje ogromnog broja građana i u jednoj i u drugoj državi. To je i pitanje zdravog razuma jer su veze između ljudi u Srbiji i u Crnoj Gori snažne. Obaveza je političkih elita u obe države da ozbiljno rade na unapređivanju odnosa i mislim da nam sledi upravo takav period – popravljanja odnosa, rekao je on za Nova.rs.

„Vakcine protiv Covid-19 koje stižu iz Srbije će biti prve koje će se pojaviti u Crnoj Gori. Veoma je dobro što vakcine stižu jer su podaci o posledicama virusa korona u Crnoj Gori zabrinjavajući. Bivši režim Mila Đukanovića nije ozbiljno radio na pribavljanju vakcina, a nova Vlada Zdravka Krivokapića se u prva dva i po meseca upravljanja nije najbolje snašla ni po ovom pitanju. Zato je podrška i pomoć oko vakcina iz Srbije dobrodošla i građani Crne Gore pozdravljaju ovu odluku srpske vlade i zahvalni su na solidarnosti“, ocenio je Pavićević.

Verujem da će vakcine koje stižu iz Beograda hitno biti usmerene ka delu crnogorske populacije kojem su vakcine najpotrebnije i da će proces vakcinacije biti efikasno sproveden. Mislim da je najveći broj građana svestan važnosti i značaja korišćenja vakcina u borbi protiv korone i nadam se da će Crna Gora u razumnom periodu imati veliki broj građana koji će imati jak imunitet i zaštitu od virusa korona, ocenio je on.

Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori su potvrđena 404 nova slučaja korone, a od posledica kovida preminulo je šestoro ljudi.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare