Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile su danas epidemiološke mere nakon što je već nedeljama broj novoobolelih u proseku 500 na dnevnom nivou, što znači da se svakodnevno koronavirusom zarazi gotovo 0.1 posto ukupne populacije Crne Gore. Vodeći crnogorski epidemiolog Igor Galić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno složena, da se Crna Gora već nedeljama nalazi među vodećim državama u svetu po broju novoobolelih na dnevnom nivou i da je nedavno ušla na listu 10 zemalja s najvećim brojem preminulih na 100 hiljada stanovnika.

Novim merama uvedeno je zatvaranje u Herceg Novom, a iste mere produžene su za Budvu i Tivat, gde je zatvaranje aktivno već dve nedelje, dok je u većem delu Crne Gore produžena zabrana rada ugostiteljskih objekata, kao i kafa za poneti.

Novim merama preporučuje se rad od kuće u državnim i privatnim firmama.

Listi zemalja čijim je državljanima za ulazak u Crnu Goru potreban negativan PCR-test dodati su Luksemburg, San Marino, Slovačka i Bugarska.

Vodeći crnogorski epidemiolog Igor Galić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno složena i da se Crna Gora već nedeljama nalazi među vodećim državama u svetu po broju novoobolelih na dnevnom nivou i da je nedavno ušla na listu 10 zemalja s najvećim brojem preminulih na 100 hiljada stanovnika.

„Trenutna epidemiološka situacija je složena, lokalna transmisija je velika, a zdravstveni sistem je opterećen. Zabrinjava visok broj preminulih tokom ove nedelje“, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Galić istaknuvši da je trenutno popunjeno 75.8 posto bolničkih kapaciteta namenjenih obolelima od covida-19.

„To je jako zabrinjavajući podatak, iako se kapaciteti bolnica mogu proširiti. Ove mere koje donosimo trebale bi dati rezultate za dve do tri nedelje, a ako ne daju, razmišljaćemo o opštem zatvaranju“, rekao je Galić.

Prošle nedelje u Crnoj Gori je utvrđena prisutnost britanskog soja koronavirusa.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori iznosi 8471, što je 1345 na sto hiljada stanovnika. Od početka epidemije ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 73.612, što je 12 posto populacije te zemlje.

Vakcinisanje ruskom vakcinom Sputnik V, koje je zemlja dobila kao donaciju Republike Srbije, počelo je u subotu kada su vakcinisani korisnici doma za starije u Bijeloj, a tokom nedelje vakcinu će primiti medicinsko osoblje Kliničkog centra Crne Gore i drugih bolnica u zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar