Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je od laboratorije "Charite" u Berlinu dobio potvrdu da je britanski soj koronavirusa pronađen u sedam poslatih uzoraka.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i zvaničnu potvrdu o prisustvu britanskoj soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje će predložiti strože zdravstvene mere, prenela je RTCG.

Pročitajte još:

Institut je podsetio da je posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, 40 uzoraka poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju „Charite“ u Berlinu.

Kako se navodi u saopštenju, trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata.

Od identifikovanja britanskog soja pa do 11. februara 2021, zabeleženo je približno 57.400 slučajeva u svetu, naveo je Institut i dodao da se procenjuje da će zahvaljujući povećanoj prenosivosti, kao i u nedostatku adekvatnih ekstremno stogih protivepidemijskih mera, to postati globalno dominantna varijanta virusa u sedmicama i mesecima koji su pred nama.

Institut je apelovao na građane da se pridržavaju propisanih mera – pravilno nošenje maske, fizička distanca, izbegavanje bilo kakavih javnih okupljanja i higijena ruku, uz napomenu da su te mere efikasne i mogu zaštiti i od novih sojeva koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar