Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

U Crnoj Gori živi nešto više od 620.000 stanovnika a protiv koronavirusa vakcinisano je tek 8.669, od čega je drugu dozu primilo tek 595 osoba. Postavlja se pitanje, zašto vakcinacija ide toliko frustrirajuće sporo u zemlji koja je pri vrhu liste najpogođenijih.

Pročitajte još:

Za mesec od početka imunizacije protiv koronavirusa u Crnoj Gori aplicirano je 8.669 doza vakcina. Od toga, sa dve doze vakcinisano je tek 595 osoba i to starijih od 80 godina.

Kad će početi i imunizacija opšte populacije, nije poznato, a iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) ponovili su ranije navode – da to zavisi od dostupnosti vakcina. “Vijestima” su rekli da očekuju da se sa novim isporukama i vreme za imunizaciju značajno skrati.

Prvi slučajevi kovid-19 infekcije u Crnoj Gori registrovani su 17. marta 2020. Prva vakcina data je 11 meseci kasnije – 20. februara vakcinu proizvođača Sputnjik V primio je šesdesetšestogodišnji korisnik Doma starih u Risnu. Zaključno sa 21. martom, ukupno je dato 8.669 doza.

“Pri čemu je najmanje jednu dozu primilo 8.074, a kompletno je sa dve doze vakcinisano 595 lica. S obzirom na različitu strukturu populacije po opštinama, lokalne specifičnosti, uključujući i broj vakcinalnih punktova i raspoloživost medicinskog kadra, i dinamika odvijanja vakcinacije je različita u određenim opštinama – zdravstvenim ustanovama. U skladu sa tim, domovi zdravlja su dobili uputstvo da nakon što se završi imunizacija jedne, po automatizmu omoguće i započnu vakcinaciju prve naredne prioritetne grupe, kako bi se aplikacija vakcine sa praktičnog aspekta ubrzala, a sve spram interesovanja i lokalnih potreba”, rečeno je iz IJZ.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Dostupnost vakcina diktira dinamiku

U Crnu Goru je do sada stiglo 44.000 doza vakcine. Od toga, 14.000 su Sputnjik V vakcine, a 30.000 Sinofarm, vakcine kineskog proizvođača.

Na pitanje da li se sada može očekivati i ubrzanje procesa imunizacije, iz IJZ su rekli da dostupnost diktira dinamiku, ali i činjenica da se ta vakcina može koristiti i u terenskim uslovima.

“Dostupnost vakcina jedan je od ključnih faktora dinamike sprovođenja imunizacije i zbog toga se insistira da vakcine, onoga trenutka kada se završe sve potrebne analize i ispune svi preduslovi, budu odmah distribuirane domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama u državi. Istovremeno za proces ubrzanja su od značaja i činjenice da se vakcina proizvođača Sinofarm pakuje u jednodozne bočice, te da se može koristiti i u terenskim uslovima, jer se može čuvati i transportovati u prenosnim frižiderima. Samim tim krenulo se i sa vakcinacijom teško pokretnih i nepokretnih pacijenata starijih od 80 godina u kućnim uslovima”, rečeno je iz IZJ.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Oni iz opšte populacije da se prijave i čekaju

Imunizacija protiv koronavirusa sprovodi se u skladu sa Nacionalnom strategijom imunizacije tako da će svi koji su se prijavili biti pozvani „onda kada njihova prioritetna grupa bude ‘otvorena’ za imunizaciju”.

“Taj rok će ponajviše zavisiti od dostupnosti vakcina i za očekivati je da se sa novim isporukama vreme za imunizaciju značajno skrati”, odgovorili su iz IJZ.

Nema ni okvirno informacije o datumu početka imunizacije opšte populacije a trenutno je prijavljeno 61.824 građana, iako je deo prijavljenih već primio prvu dozu.

Iz IZJ navode i da puko poređenje sa Srbijom nije rešenje. “Kada bi u obzir uzeli osnovne faktore koji su ključni za dinamiku kojom se imunizacija sprovodi kako u Srbiji tako i kod nas u Crnoj Gori, da bi ih uporedili neophodno je da postoji određeni standard na osnovu koga se to upoređivanje vrši. Puko upoređivanje nije rešenje, a još manje je po epidemiološkim standardima”, rekli su iz IJZ.

Iz sveta i regiona čitajte:

Uz vakcinaciju i poštovanje mera

U ovom trenutku, kako dodaju iz IZJ, najbitnije da građani shvate dve stvari – da nema rešavanja kovid krize bez adekvatne vakcinacije i da je, do postizanja zadovoljavajućeg stepena ličnog i kolektivnog imuniteta, poštovanje opštih mera prevencije obavezno i – nezamenjivo.

“Nema rešavanja kovid krize bez adekvatne vakcinacije. Još nije kasno da shvatimo koji su nam prioriteti, te da zajedno mobilišemo sve postojeće kapacitete, uzdržimo se od bliskih fizičkih kontakata, masovnih okupljanja i drugih nebezbednih vidova ponašanja, sve sa ciljem uspešne vakcinacije, očuvanja zdravlja i ozdravljenja ekonomije”, kažu iz IJZ.

Druga važna stvar na koju podsećaju je postizanje ličnog i kolektivnog imuniteta. “Sve dok se ne postigne zadovoljavajući stepen ličnog i kolektivnog imuniteta pridržavanje opštim merama prevencije je obavezno i nezamenjivo”, rekli su iz IJZ „Vijestima“.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar