Angela Merkel Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je državnim premijerima u video pozivu saopštila da ipak neće doći do strogog zaključavanja zemlje u vreme Uskrsa. Ova odluka usledila je dan nakon oštirh kritike javnosti u Nemačkoj, koje su se odnosile na prethodnu odluku o uvođenju strogih mera do sredine aprila, a možda i duže.

Usred bujice kritika na račun kancelarke i najave novog karantina i strogih mera sve do Uskra, usledio je onlajn video sastanak na kojem je Angela Merkel državnim premijerima saopštila da ipak neće doći do planiranog oštrijeg zatvaranja zemlje u vreme uskršnjih praznika.

Armin Lašet, novoizabrani lider konzervativne CDU i državni premijer Severne Rajne-Vestfalije rekao je da očekuje „vrlo kritičnu raspravu“ o ishodu ovih razgovora na sednici.

Posle 12 sati pregovora, Merkel i premijeri su dogovorili da promene prvobitnu odluku o uvođenju strožijih restrikcija u oblastima gde sedmodnevna stopa zaraze prelazi 100 slučajeva na 100.000 ljudi tri dana zaredom.

Takođe su najavili još strožije zatvaranje tokom uskršnjeg vikenda, od 1. do 5. aprila kada je cela zemlja, uključujući i većinu prodavnica hrane, trebalo da bude zatvorena. Kontakti između dva domaćinstva bi, međutim, bili dozvoljeni.

Merkel je mere opisala kao pokušaj da se prekine „eksponencijalni rast trećeg talasa“. Mere su momentalno naišle na žestoke kritike. Vodeći epidemiolozi smatraju da petodnevni karantin tokom Uskrsa neće imati mnogo uticaja na širenje trečeg talasa koji je preplavio Nenačku. Protestantska i katolička crkve naročito su se pobunile.

Nemački Institut Robert Koh registrovao je danas 15.813 novih slučajeva kovida 19 i 248 opreminulih.

Način na koji je nemačka vlada reagovala na novi talas pandemije takođe je naišao i na kritike javnosti. Danas objavljeno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da su konzervativci CDU/CSU skliznuli dodatnih 26 procenata u anketama u takozvanoj „superizbornoj“ godini kada Merkel odlazi sa funkcije a njen naslednik se bira.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar