Crna Gora, koronavirus
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Vlada Crne Gore dodatno je ublažila epidemološke, kovid prousnice od danas nisu potrebne za ulazak u tu zemlju kao i na javnim okupljanjima. I dalje će ostati zabrana posete pacijentima u bolnicama, maske će i dalje biti obavezne a one će, kako je rečeno, poslednje biti ukinute.

Konstatujući da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori povoljna, posedovanje kovid potvrda se ukida za boravak u ugostiteljskim objektima i kulturnim ustanovama, za prisustvo sportskim događajima, u fitnes centrima i dečijim igraonicama. Potvrde više neće biti potrebne ni na javnim okupljanjima, kao što su priredbe, politički i privatni skupovi u zatvorenim javnim mjestima.

Novim merama je dozvoljeno da broj posetilaca na javnim priredbama i manifestacijama bude 100 osoba, te je dozvoljeno da se sahrane obavljaju uz prisustvo takođe do 100 osoba.

I dalje će ostati zabrana posete pacijentima u bolnicama, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, koji je dodao da će biti dozvoljene samo posete kovid pacijentima jednom nedjeljno uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Galić je saopštio podatke za poslednje dve nedelje, kada je u Crnoj Gori broj novoobolelih bio manji za preko 60 posto u odnosu na dve nedelje ranije. Takođe, u poslednje dve nedelje je smanjen broj preminulih za skoro 65 posto u odnosu na prethodni period, a 90 posto preminulih pacijenata bilo je nevakcinisano, rekao je Galić.

Nove mere će važiti do 25. marta.

Nošenje maski će i dalje biti obavezno, a nadležni kažu da će ta mera biti poslednja koja će biti ukinuta.

U poslednja 24 sata u Crnoj Gori je zabeleženo 86 novih slučajeva zaraženih.

Najviše u Podgorici 30, Pljevljima 10 i Baru devet slučajeva. Dve osobe su preminule. Trenutno je aktivno 786 slučajeva obolelih od kovida.

Od početka pandemije u Crnoj Gori se zarazilo ukupno 231.313 osoba, a preminule su 2.692 osobe.

BONUS VIDEO: Potpuno nova dijagnoza – šta je postkovid


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar