korona u crnoj gori
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Crna Gora je u nedelju registrovala rekordan broj od 3.208 aktivnih slučajeva obolevanja od koronavirusa, odnosno 509 obolelih na 100.000 stanovnika, objavile su zdravstvene vlasti.

Institut za javno zdravlje je u nedelju potvrdio 226 novozaraženih osoba, dok su u subotu uveče stigli rezultati oko 1.000 uzoraka koji su zbog malog kapaciteta crnogorskih laboratorija ranije poslati na analizu u Nemačku, te su potvrdili koronavirus kod još 488 stanovnika Crne Gore.

„Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovida 19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 3.208, što je na 100.000 stanovnika 509 obolelih“, saopštio je Institut.

Pročitajte još:

Ukazali su da su ti uzorci uzeti pre tačno dve nedelje pošto su 30. avgusta održani parlamentarni izbori kada je, uprkos zabrani, bilo masovnih skupova i pristalica vlasti i opozicije.

Najviše novozaraženih je u Nikšiću, Beranama i Podgorici – gradovima gde je bilo najviše političkih skupova.

Poslednjih dana je oštrija kontrola poštovanja epidemioloških mera koje predviđaju i obavezu svih starijih od sedam godina da i unutra i napolju koriste maske, da ne prilaze drugim ljudima na manje od dva metra, posebno u ugostiteljskim objektima u kojima ne smeju biti više od četiri osobe za istim stolom.

Zvaničnici zdravstva ne isključuju mogućnost ponovnog zatvaranja celih gradova, ako bi se „bolnice rapidno punile“.

Početak školske godine u Crnoj Gori i početak rada vrtića odloženi su za 1. oktobar, ali epidemiolozi kažu da će to zavisiti od stanja.

korona u crnoj gori
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Crna Gora je početkom juna bila jedina zemlja Evrope „bez korona virusa“, ali ubrzo pošto je Vlada otvorila granice, virus je ponovno stigao i brzo se proširio.

U prvom delu epidemije, kada su skoro dva i po meseca na snazi bile restriktivne epidemiološke mere, zaražene su svega 324 osobe, a svega devet je umrlo od infekcije.

U periodu od sredine juna koronavirusom se zarazilo 8.388 stanovnika Crne Gore, a 118 umrlo za nepuna tri meseca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare