lek korona
Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio

Devet preminulih i 521 novopozitivnih na koronavirus je današnji epidemiološki bilans u Crnoj Gori, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ). U Crnoj Gori je registrovano najviše aktivno obolelih (1.362) i hospitalizovanih (86) na 100 hiljada stanovnika u regionu, a sa 1.232 inficirana na 100 hiljada stanovnika u poslednje dve nedelje ima i najveću četrnaestodnevnu incidenciju u regionu

Prema najnovijim podacima ukupno je 8.396 trenutno aktivnih slučajeva COVID-19, a najviše inficiranih je u Podgorici 2.873, Nikšiću 1.514 i Baru 572.

Od početka epidemije je registrovano 85.774 slučajeva infekcije, a preminulo je 1.178 osoba povezanih sa COVID-19.

Već nedeljama Crna Gora prednjači u regionu po broju zaraženih i umrlih, ali to nije jedini problem u epidemiji koronavirusa sa kojim se zemlja susreće. Naime, od ukupno 33 respiratora, koji su nabavljeni prošle godine, 17 respiratora u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ne radi, saopšteno je na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja.

„Mimo ovih 17, ne rade još dva u nikšićkoj bolnici, dva u Kotoru i jedan u Baru“, rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Reč je o 31 respiratoru za koje je kupovinu dogovorilo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) prethodne Vlade Demokratske partije socijalista (DPS), za oko 600 hiljada evra, a dva su donirana.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović je kazala da za neispravne respiratore ne postoji ugovor o kupovini i garancija, a ministarka Borovinić Bojović da su na fakturama potpisi Jevta Erakovića i Milutina Simovića, ranijih čelnika KCCG i NKT-a.

Eraković i Simović su članovi sada opozicione DPS, dok je Borovinić Bojović u decembru izabrana za ministarku u Vladi koju je izglasala aktuelna vladajuća većina predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA.

Objašnjenje za ovaj slučaj će tražiti nadležni organi, rekla je Borovinić Bojović.

U KCCG trenutno ima 143 respiratora, što je za sada dovoljno, navela je direktorica Radulović i dodala da se u toj zdravstvenoj ustanovi od COVID-19 trenutno leči 142 pacijenta, od kojih je 34 na respiratoru.

Prema uporednim podacima zemalja regiona, u Crnoj Gori je registrovano najviše aktivno obolelih (1.362) i hospitalizovanih (86) na 100 hiljada stanovnika.

Sa 1.232 inficirana na 100 hiljada stanovnika u poslednje dve nedelje, Crna Gora ima i najveću četrnaestodnevnu incidenciju u regionu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar