Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U Crnoj Gori su od utorka ujutru još dve osobe pozitivne na koronavirus, tako da se u Crnoj Gori broj ukupno zaraženih popeo na 241, a nadležni tvrde da su uspeli jer nema naglog porasta broja obolelih, ali da sledi težak period. Novooboleli su iz Podgorice i Tuzi.

Za izvorom obolevanja se kod jednog slučaja traga, dok je drugi kontakt ranije potvrđenih slučajeva, rečeno je na konferenciji za medije.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je na redovnoj konferenciji za medije da je Crna Gora do sada uspela da se izbori da ne bude naglog broja obolelih od koronavirusa, ali to ne treba da nas vara, jer sledi vrlo težak period.

„Uspeli smo u našoj nameri, imali smo onu blagu liniju o kojoj govorimo, koja je dozvoljavala da naš sistem adekvatno odgovori, kada su u pitanju pacijenti kojima je potrebno lečenje ili respirator. Za protekli period smo uspeli, ali to ne treba da nas vara jer sledi vrlo težak period“, kazao je Mugoša.

Pomoćnik direktora IJZ dr Senad Begić kazao je da među 241 zaraženim ima najmanje 25 klastera, odnosno najmanje 25 grupa slučajeva koje su međusobno povezane, koje karakteriše zajednički lanac transmisije.

„Što se tiče ostalih slučajeva, epidemiološko istraživanje je u toku kod 24, što znači da za 24 slučaja još uvek nemamo validne epidemiološke podatke koji bi ukazali na izvor i način zaražavanja. Preostalih 192 obolelih su delovi ovih 25 klastera“, rekao je Begić.

U Crnoj Gori je najteža situacija u Tuzima, opštini sa 15.000 stanovnika, koja je cela u karantinu i na Vrelima Ribničkim, naselju na periferiji Podgorice, naseljenim Romima izbeglim sa Kosova, gde su 23 zgrade u karantinu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram