Ukrajina, Zaporožje, rat,
Foto: Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS

Kako navodi CNN, radnici nuklearne elektrane u Zaporožju, u kojoj se u ranim jutranjim časovima dogodio požar nakon ruskog granatiranja, rade pod pretnjom oružja uperenog od strane ruskih vojnika.

Menadžment nuklearne elektrane u Zaporožju u Enerhodaru sada radi na nišanu, saopštila je kompanija koja upravlja stanicom.

Petro Kotin, šef državnog nuklearnog proizvođača Energoatom, rekao je na Telegramu da su ruske snage „ušle na teritoriju nuklearke, preuzele kontrolu nad osobljem i upravljanjem nuklearnom elektranom“, prenosi CNN.

„Uprava stanice radi na nišanu napadača“, rekao je on.

Kotin je rekao da je osoblje „primljeno ujutru da obavlja svoje dužnosti“. On je rekao da kompanija nema „direktnu vezu sa stanicom“ i dobija informacije od tamošnjih izvora.

Dodao je da da šest reaktora u elektrani ima gorivo u svakom od njih, dok u predreaktorskim bazenima skladište istrošeno nuklearno gorivo, ozračeni nusprodukt reaktora.

„Ako nuklearna postrojenja budu pogođena granatama, to će dovesti do nuklearne katastrofe“, zaključio je.

Zelenski: Rusi su namerno gađali nuklearnu elektranu

Podsećamo, nuklearka je bila meta višečasovnog granatiranja, nakon čega je izbio požar u jutarnjim časovima na trećem, četvrtom i petom spratu zgrade u okviru kompleksa elektrane.

Pročitajte još:

„Najveća nuklearna elektrana u Evropi je trenutno u plamenu“, rekao je Zelenski u obraćanju na Tviteru, a prenosi BBC.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova potvrdio je te izveštaje u 2:30 ujutro na Tviteru. Napisao je da ruska vojska „sa svih strana puca na nuklearnu elektranu, najveću u Evropi i da je izbio požar“.

Požar je ugašen oko 5.20 ujutru, saopštile su ukrajinske vlasti. Nivo radijacije je normalan, ali postoji strah kod mnogih u Evropi od moguće nuklearne opasnosti.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oglasio se na Tviteru ovim podovom. On je optužio ruske snage da su namerno gađale nuklearku.

BONUS VIDEO: Kijev u plamenu posle još jednog napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar