Foto:Nova.rs

Prihodi crnogorske turističke privrede u julu ove godine iznosiće svega oko 10 miliona evra, za razliku od istog meseca prošle godine kada je iznosio 280 miliona, što je pad za oko 96 odsto.

To je dosadašnja procena saopštena “Vijestima” iz turističkog sektora, a zvanično se još čeka taj podatak.

Prema informacijama, iz turističke privrede ne dolazi samo do smanjenja broja turista za oko 92 odsto, već je i broj noćenja po turisti smanjen sa 6,5 dana na četiri, a prosečna dnevna potrošnja turiste sa 77 na ispod 50 evra.

Prošle godine je u julu u svim vidovima smeštaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine iznositi svega oko 200 hiljada.

Ukupan prihod od turizma, koji je značajna stavka u ukupnom bruto domaćem proizvodu Crne Gore, računa se tako što se broj noćenja pomnoži sa prosečnom dnevnom potrošnjom.

Očekuje se da će ukupan broj turista u julu biti do 50 hiljada sa prosečnim brojem noćenja od četiri dana i prosečnom dnevnom potrošnjom do 50 evra.

Množenjem ove tri cifre dobija se svega 10 miliona evra. Lani je u julu bilo oko 570 hiljada turista sa prosečnim noćenjem od 6,5 dana i dnevnom potrošnjom od oko 77 evra.

Do pada prosečnog broja noćenja, objašnjavaju iz turističke privrede, došlo je jer značajan procenat čine domaći gosti koji često u hotele dođu samo na produženi vikend od dva ili tri dana, tako da je malo turista koji ostanu sedam i duže dana.

Pad potrošnje se beleži takođe zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od stranaca. Većina luksuznih hotela, gde su gosti dnevno na smeštaj i ostale usluge trošili i hiljadu evra i time dizali prosek, sada nisu ni otvoreni.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usled borbe protiv širenja epidemije koronavirusa, nisu ništa bolja očekivanja ni za avgust u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnih prihodom od oko 320 miliona evra.

„Čak i da tokom avgusta dođe do otvaranja granica prema nekim državama i uspostavljanja avio-prevoza, ne možemo očekivati prihod od turizma veći od 30 do 40 miliona. To znači da niko ko se bavi ovom delatnošću ne može očekivati ni da pokrije troškove. Možda su bolje prošli oni koji nisu ni otvarali hotele“, kazao je jedan od sagovornika „Vijesti“ iz turističke privrede.

Komentari

Svi komentari (3)