Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Četiri pacijenta poginula su u požaru koji je izbio u kovid bolnici u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu. Ovo je drugi smrtonosni požar u nekoj rumunskoj bolnici za manje od tri meseca.

Pročitajte još:

Hitne službe evakuisale su 102 pacijenta iz požarom zahvaćene bolnice.

Požar, koji je ugašen, izbio je oko tri sata ujutru u jednoj od zgrada Matei Baks bolnice. Četiri sobe su izgorele a uzrok požara još uvek nije poznat.
Zgrada bolnice gde je požar izbio izgrađena je 1953. godine i potpuno je renovirana. Matei Bals jedna je od najvećih i najfrekventnijih kovid bolnica u zemlji.

U Rumuniji, koja grca pod naletom korone, je hospitalizovano gotovo 7.700 kovid pacijenata. Zemlja ima registrovanih 721.513 slučajeva korone i 18.105 preminulih.

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

U novembru je izbio požar na odeljenju intenzivne nege Pjatra Neamut bolnice i tom prilikom je poginulo desetoro ljudi.

Čak i pre pandemije, zdravstveni sistem Rumunije bio je pod velikim pritiskom zbog korupcije, nestašica i politizacije menadžmenta. Rumunija, piše Rojters, ima najmanje razvijenu zdravstvenu infrastrukturu u EU. Država je sagradila jednu bolnicu u poslednjih 30 godina, troši najmanje na zdravstvenu negu od svih članica EU i desetine hiljada lekara i medicinskih sestara emigriralo je iz zemlja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar