Ilustracija Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

U požaru koji je izbio na odeljenju intenzivne nege kovid bolnice u gradu Piatri Neamtu u Rumuniji poginulo je deset osoba a sedam je povređeno. Rumunska ministarka zdravlja  Nelu Tataru izjavila je za lokalne medije da je uzrok požara "najverovatnije kratki spoj".

Osim jedne osobe, svi poginuli i povređeni su bili kovid pacijenti, izjavila je portparolka Hitne službe Irina Popa.

Požar je buknuo predveče na odeljenju intenzivne nege u bolnici u gradu Piatri Neamtu. Vatrogascima je trebalo sat vremena da ga stave pod kontrolu.

U vatri je izgorelo deset pacijenata koji su bili na respiratoru, govore prve informacije.

Sedam osoba je povređeno, navodi se u saopštenju bolnice.

Među njima je dežurni lekar koji je pokušavajući da pomogne žrtvama zadobio „opekotine drugog i trećeg stepena na 80 odsto tela“, dodaju spasilačke službe.

Pacijenti se prebacuju u druge bolnice u blizini.

Policijski načelnik je rekao da je uspostavljen krizni štab. Očekuje se dolazak ministra zdravlja na mesto nesreće.

Rumunija, koja je donekle bila pošteđena u prvom talasu pandemije, već nekoliko nedelja ima strmoglav porast novozaraženih i hospitalizacija.

U subotu je izvestila o 129 umrlih u protekla 24 sata, kod kojih se smrt povezuje s kovidom-19, a od početka pandemije prijavila je 8.813 umrlih.

Ta zemlja s 19 miliona stanovnika, jedna od najsiromašnijih u Evropskoj uniji nije dovoljno spremna za borbu s tolikim brojem zaraženih, a njen zdravstveni sistem trpi od velikog nedostatka lekara, posebno u manjim gradovima.

Piatra Neamt, na severoistoku Rumunije, udaljena je oko 220 milja od glavnog grada Bukurešta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar