Pakistanska vojska spasila je četvoro dece od osmoro putnika koji su bili zarobljeni u žičari koja skoro ceo dan visi iznad visoke jaruge.

„Četvoro dece je spaseno, jedno po jedno“, rekao je okružni zvaničnik Šah Fahad. Portparol spasilačke agencije i zvaničnik okruga rekli su ranije Rojtersu da je dvoje dece izvučeno.

Na snimcima koji su dostupni vidi se kako je jedno dete helikopterom podignuto sa žičare i spušteno na zemlju.

Misija spasavanja je komplikovana zbog naleta vetra u toj oblasti i činjenice da lopatice rotora helikoptera mogu dodatno da destabilizuju žičaru.

Podsetimo, osmoro dece i dve odrasle osobe ostale su zarobljene u žičari koja visi skoro 400 metara iznad planinskog regiona na severozapadu zemlje. Šestoro dece u žičari ima između deset i 16 godina. Tinejdžer od 16 godina je srčani bolesnik i poslednja dva sata je bio bez svesti.

Pročitajte još...

Akcija spasavanja traje od jutros, ali velika nadmorska visina, jak vetar i kriva žičara otežavaju spasavanje.

„Helikopter treba da lebdi na pravoj visini iznad žičare dok se vojnik spušta do putnika. Ako se krene u pogrešnom pravcu na jakom vetru, to bi moglo ozbiljno da utiče na spasilačke napore. Vojnik mora da dođe do putnika iz ugla gde žičara nije prevrnuta“, objasnio je penzionisani vojni brigadir Tipu Sultan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar