Foto:EPA-EFE/Johan Nilsson/TT

Četiri brata tinejdžera i 15-godišnjakinja osuđeni su na švedskom sudu za ubistvo muškarca kog je tinejdžerka optužila za silovanje, piše BBC.

Žrtva tinejdžera je taksista koji je u martu pronađen obešen u prirodnom rezervatu u središnjoj Švedskoj.

Sud u Upsali utvrdio je da je, zbog ranijih optužbi devojke za silovanje, taksista u prirodni rezervat namamljem obećanjem seksualnog odnosa. Tinejdžeri su ga tada svladali, a njegovo telo pronađeno je tek nakon nedelju dana. Najstariji brat, koji je tada imao 18 godina, dobio je doživotnu kaznu zatvora, prenosi Index.hr.

Trojica ostale braće su maloletni pa će kaznu od četiri godine provesti u ustanovi za mlade prestupnike. Braća su proglašena krivima za ubistvo, dok je devojka kriva za pomaganje i podsticanje na ubistvo. Devojka je bila u vezi s jednim od braće, prenosi Index.hr.

Ubistvo hteli da prikažu kao samoubistvo

Taksista je pronađen obešen za drvo. Sud je zaključio da su ubice njegovu smrt pokušali da prikažu kao samoubistvo. Iako je svih pet tinejdžera negiralo umešanost, sud ih je osudio na osnovu posrednih dokaza koje su izneli tužioci.

Dokaze, uključujući poruke između tinejdžera, tužilaštvo je predstavilo kao dokaz zavere za ubistvo.

Dana 20. marta, četiri dana pre nego što je žrtva nestala, devojka je napisala prijatelju da će se četvorica braće susresti s njenim silovateljem.

„Trebalo bi to odraditi u petak“, napisao je jedan brat, na šta je drugi odgovorio: „OK.“

PROČITAJTE JOŠ:

Sud: Braća su planirala ubistvo od trenutka kada su kupili uže

Nakon ubistva, jedan od braće je putem mobilnog telefona žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa. Devojka je negirala da je znala da su braća nameravala da ubiju muškarca rekavši da je samo mislila da će ga pretući.

No, Lars Holmgard, šef Okružnog suda u Upsali, presudio je da su braća planirala ubistvo čoveka, barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mestu gde je umro.

„Plan je bio da žrtva bude obešena o uže“, ocenio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar