Foto: AP Photo/John Raoux

Tri američka i jedan nemački astronaut večeras treba da polete na šestomesečnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), a poletanje je više puta odlagano i prvobitno je trebalo da se izvede pre deset dana.

Četiri astronauta treba da zamene tim koji je se upravo vratio sa Međunarodne svemirske stanice, i sleteo na Zemlju u noći od ponedeljka na utorak.

Nova grupa astronauta poleće na raketi Falkon 9 privatne kompanije Spejseks večeras u 21.03 po lokalnom vremenu (3.03 u četvrtak po srednjeevropskom vremenu). Njihova kapsula Dragon treba da stigne do Međunarodne svemirske stanice u četvrtak u 19.10 (1.10 po srednjeevropskom vremenu u petak).

Foto: AP Photo/John Raoux

Šef američke svemirske agencije Bil Nelson rekao je preko Tvitera da će on biti prisutan prilikom poletanja.

U timu su tri astrunauta Nase Radža Čari (Raja Chari), Kajla Baron (Kayla Barron) i Tom Maršbern (Tom Marshburn) i astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Matijas Maurer (Matthias Maurer), a oni već danima čekaju u svemirskom centru Kenedi.

Trebalo je prvo da polete krajem oktobra ali je poletanje više puta odlagano, zbog vremena, zatim zbog manjeg zdravstvenog problema jednog od astronauta, o čemu Nasa nije dala dodatne detalje.

Svemirska agencija je onda odlučila da vrati na Zemlju posadu Crew-2, pre nego što poleti nova posada Crew-3. Tako da ovog puta nije bilo perioda primopredaje između dve posade, koji se obično događa u bestežinskom stanju tokom nekolikko dana.

Misija se zove Crew-3 zato što je to treća misija ka Međunarodnoj svemirskoj stanici koju izvodi Spejseks za Nasu.

Međutim, u stvarnosti je to peti put da je firma Ilona Maska prevezla ljude u orbitu. Pre misija Crew-1 i Crew-2, bila je probna misija (Demo-2) koja je prevezla dvoje astronauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Zatim je u septembru Spejseks takođe prevezao četiri turista na tri dana u svemir, nezavisno od Nase.

Amerikanac Tom Maršbern će treći put boraviti u svemiru. On je već leteo svemirskom letelicom 2009, zatim Sojuz raketom 2012-2013. Ostalo troje astronauta prvi put lete u svemir.

BONUS VIDEO: Bezos predstavio „Blue Reef“, budućnost svemirskog turizma

Komentari

Svi komentari (1)