Milos Zeman
Miloš Zeman Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorava da se ne šire „špekulacije i histerija“, premijer ove zemlje Andrej Babiš je neodlučan, javnost uzrujana, šef diplomatije oštar, opozicija spominje ruski „državni terorizam“. Češku potresaju eksplozije iz 2014.

Pročitajte još:

Češka javnost je u stanju šoka. Pre više od jedne nedelje javnost je saznala da su za dve razorne eksplozije u magacinima municije koje su se desile 2014. odgovorni ruski agenti. Vlada i opozicija govore o „državnom terorizmu“ i „napadu Rusije na suverenu državu“. Probudila su se sećanja na sovjetsku invaziju Češke iz 1968.

Sada je usledio i dodatni šok koji je izazvala reakcija češkog predsednika Miloša Zemana. Naime, on je u nedelju konačno je progovorio nakon uporne ćutnje. Rekao je da on do sada nije video dokaze da Rusija stoji iz eksplozija. Predsednik države koji je poznat po svojoj naklonosti ka Putinu upozorio je da se ne šire „špekulacije i histerija“ i pozvao je da se sačekaju rezultati istrage.

Ruski državni mediji su likovali, a Zemanova izjava je kod opozicionih političara i nekih uglednih komentatora izazvala ogorčenje. Prema njima je Zeman time sledio šemu ruske dezinformacione kampanje, pa deluje kao pomoćnik Kremlja, iako su, prema njihovoj tvrdnji, dokazi o umešanosti Moskve u eksploziju nedvosmisleni.

Publicista Martin Fendrih je napisao: „To je bio Zemanov najtužniji i najtragičniji učinak, on je time izdaju Češke doveo do kraja“.

Posle predsednikovih izjava zemlja bi mogla da još dublje potone u spoljnopolitičku i unutrašnju krizu.

„Zeman doduše nije potpuno zauzeo stav Moskve, ali joj je uručio poklon, a u Češkoj Republici dolio ulje na vatru“, rekao je politikolog Milan Nič, koji radi za Nemačko društvo za spoljnu politiku (DGAP).

„Rekcije na Zemanovo obraćanje javnosti pokazuju da je češko društvo politički duboko podeljeno, pri čemu se Zeman sada suprotstavlja većinskoj javnosti, koja, prema anketama, Putinovu Rusiji vidi kritički i želi odustajanje od proruske spoljnopolitičke linije“, dodao je.

Vlada u konfuziji

Vest da je Rusija umešana u eksplozije je pre deset dana eksplodirala kao bomba. Desnoliberalno-populistički milijarder i češki premijer Andrej Babiš tu vest je saopštio na konferenciju za medije. Prema njegovim informacijama, dva ruska agenta su podmetnutim eksplozijama u jednoj privatnoj češkoj firmi hteli da spreče isporuku oružja Ukrajini koju je ugovorio jedan bugarski trgovac oružjem. Dva ruska agenta su, dodao je, verovatno iste osobe koje su 2018. pokušali da otrovom ubiju bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u engleskom Solsberiju.

 

Babiš i njegov kabinet reagovali su konfuzno. Najpre je Jan Hamaček, ministar spoljnih poslova koji je komesarski obavljao dužnost, najavio proterivanje 18 ruskih diplomata. Kasnije je premijer Babiš rekao da je to bio „samo napad na određenu robu“ i nije trebalo da se desi u Češkoj, već za vreme transporta. To je izazvalo talas negodovanja, pa se premijer izvinio.

Ministar spoljnih poslova je jasan

Istovremeno se ispostavilo da su Babiš i neki njegovi ministri očito već neko vreme posedovali te informacije. Verovatno su konferencijom za štampu hteli da preduhitre neke medije koji su planirali da objave informaciju. Sada im prigovaraju da su hteli da prikriju aferu ili da je umanje.

Novi češki šef diplomatije, Jakub Kulhanek, je prilikom preuzimanja dužnosti zauzeo oštar stav. On je rekao da preglomazna ruska ambasada u Pragu mora svesti broj svog osoblja na broj osoblja u češkoj ambasadi u Moskvi. A to će značiti da 70 ruskih diplomata do kraja maja moraju da napuste zemlju.

Manje jasno češka vlada deluje u slučaju pitanja o kojem se u Češkoj žestoko diskutuje, da li ruski državni koncern „Rosatom“ sme da učestvuje na konkursu za gradnju dodatnog reaktora u češkoj nuklearnoj elektrani Dukovani. Uprkos drugačijim vestima, češka vlada do sada nije isključila „Rosatom“ iz nadmetanja za taj posao.

Nedosledan vladin kurs i Zemanov stav naljutli su one zemlje Evropske unije koje su iz solidarnosti sa Češkom takođe proterale određen broj ruskih diplomata. Zato će verovatno izostati takva solidarnost svih članica Evropske unije kakva je bila prisutna posle napada na Skripalja.

„Pre svega, Zemanove reči će za neke češke saveznike biti izgovor da učine najmanje što mogu“, kaže Milan Nič.

Babiš i sukob interesa

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Pored svega toga, premijer Andrej Babiš je zbog svojih afera pod velikim pritiskom. Prošlog petka je Evropska komisija, posle višegodišnjeg postupka procene, obelodanila da se premijer Babiš nalazi u sukobu interesa.

Babiš je svoj konzorcijum „Agrofert“ još u vreme kada je bio ministar finansija predao na upravljanje poverilačkim fondovima kako bi i dalje mogao da prima subvencije Evropske unije. Sada mora da vrati milionsku sumu Briselu.

Na društvenim mrežama on se predstavlja kao žrtva.

„Provera računa? Sukob interesa? Uvek ista stvar. Korisno je to da me oteraju iz politike. Delite ovo“, napisao je on na Tviteru.

Njegova Vlada je nekoliko meseci uoči izbora poljuljana. Češki komunisti koji su tolerisali manjisku vladu sačinjenu od premijerove partije „Akcija nezadovoljnih građana“ (ANO) i socijaldemokrata, najavili su da je više neće podržavati. Sada je moguć scenario izglasavanja nepoverenja.

Sve to nisu dobre pretpostavke za promenu spoljnopolitičkog kursa prema Moskvi koja bi se zasnivala na konsenzusu, ali ni za snažne akcije solidarnosti koje bi preduzeli EU i NATO. Politikolog iz Berlina Milan Nič ipak veruje da bi bilo pametno da se članice Severnoatlanskog pakta, pre svih Nemačka, stave na stranu Češke.

Testira li Rusija, dokle može da ide?

„Češka bi mogla da postane presedan, Rusija proverava koliko daleko može da ide u odnosu prema manjim članicama EU i Severnoatlanskog pakta”, kaže Nič.

On dodaje da je Nemačka u aferi doduše pokazala solidarnost sa Česima, ali bi bilo dobro da pokaže više liderstva i da direktnije reaguje.

Politikolog objašnjava: „Mada Berlin neće proterivati ruske diplomate, ipak bi bilo dobro ako bi u najmanju ruku u svojim izjavama bio na prvim linijama fronta solidarnosti sa Češkom, umesto da upozorava da se ne ulazi u dalje konfrontacije s Rusijom. Naime, sada su oči svih zemalja na zapadu i jugozapadu Evropske unije s očekivanjem uprte u Nemačku“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram