Ukrajina vojska
Ukrajinski vojnici Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Ministarka odbrane Češke Jana Černohova izjavila je da će predložiti Vladi da Ukrajini bude isporučena artiljerijska municija povodom bojazni da Rusija priprema invaziju na svog suseda. Zapadne države strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu nakon što je 2014. poslala snage u tu bivšu sovjetsku republiku i anektirala poluostrvo Krim. Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO poručili su da ne mogu da daju bezbednosne garancije koje traži Moskva, dok Rusija raspoređuje stotinu hiljada vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i održava vojne vežbe u Belorusiji.

Černohova je rekla da je Češka odabrala miniciju kalibra 152 milimetra sa liste traženih zaliha koju je objavila ukrajinska Vlada.

„To bi bila donacija, rešavamo proceduru kako bi to moglo da se uradi što je pre moguće. Jasno poručujemo Ukrajini da smo uz njih“, rekla je ona posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Janom Lipavskim.

Černohova je dodala da će dodatni detalji o isporuci biti objavljeni nakon što češka Vlada sledeće sedmice održi raspravu o ovom predlogu.

Lipavski je rekao da je Češka spremna za „najgori scenario“ u situaciji izazvanoj ruskom „taktikom ucene koja preti invazijom na Ukrajinu“.

Rusija negira da planira napad na suseda.

Uprkos intenzivnoj diplomatiji, Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO poručili su da ne mogu da prihvate bezbednosne garancije koje traži Moskva, dok Rusija raspoređuje stotinu hiljada vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i održava vojne vežbe u Belorusiji.

Napetost oko Ukrajine i moguće agresije Rusije prema toj zemlji bile su tema razgovora šefova diplomacije SAD i Rusije, Entoni Blinkena i Sergeja Lavrova danas u Ženevi.

Nakon razgovora Blinken je upozorio da će uslediti, kako se izrazio, brza i ozbiljna reakcija – ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

S druge strane, ruski ministar se požalio da NATO radi protiv Rusije u poslednje vreme, i pozvao Zapad da prekine sa „antiruksim“ narativom, napominjući da nikada Rusija nikada nije rekla da će napasti Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Ukrajinska vojska u stanju pripravnosti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare