Černobilj godišnjica
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Od nuklearne katastrofe u Černobilju, najteže u istoriji čovečanstva, prošlo je 35 godina, a Ukrajinci se i danas sećaju tog događaja i u njemu pronalaze inspiraciju, utehu, ali i zaradu.

Nuklearni reaktor broj 4 u Černobilju, gradu udaljenom 110 kilometara od glavnog grada Kijeva, eksplodirao je i zapalio se u noći 26. aprila 1986. godine, toksične radioaktivne čestice oslobođene su u atmosferu, a tadašnje sovjetske vlasti učinile su situaciju još težom jer nisu na vreme obelodanile šta se dogodilo, podseća se u izveštaju AP.

Ipak, evakuisano je više od 100.000 ljudi iz Černobiljske oblasti i uspostavljena je zona kontaminacije na teritoriji površine od preko 2.500 kvadratnih kilometara.

Černobil je mesto tragedije i sećanja, ali takođe i mesto na kojem možemo da shvatimo kako se mogu prevazići posledice takve globalne katastrofe. Želimo da se ubuduće o Černobilju govori ne kao o zoni kontaminacije, već kao o zoni koja je obnovljena i koja se razvija“, poručio je ministar za životnu sredinu Ukrajine Bohdan Boruhovski i založio se za razvijanje turizma u oblasti oko nekadašnje nuklearne elektrane.

„Naša turistička ponuda je jedinstvena i nova, jer je ovo mesto za promišljanje i uvide o ljudskim greškama, ali i o heroizmu s kojim su te greške ispravljane“, ukazao Boruhovski.

Iako je nivo radijacije u oblasti oko Černobilja dovoljno nizak i bezbedan za posetioce, ukrajinske vlasti ipak ne dozvoljavaju naseljavanje na tom području, ali nedaleko od nekadašnje nuklearne elektrane i danas živi oko 100 ljudi.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)