Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia; © Ukrinform via ZUMA Press Wire; Press and Information Office/TASS

Ruska strana pompezno je najavljivala ofanzivu na Bahmut, strateški bitan grad u Donjeckoj oblasti, ali se armija Kremlja već danima ne pomera sa mrtve tačke. Sa druge strane, Moskva pokušava da "mirovanje" na frontu nadomesti potezima koji nemaju ikakav vojni značaj - brutalnim granatiranjem ukrajinskih gradova poput Kijeva.

Već drugi dan za redom Putin odlučuje da na ovaj način zastrašuje građane zemlje na koju je izvršila invaziju 24. februara.

Gradove napada moćnim dronovima kamikazama, a situacija je najkritičnija u glavnom gradu Ukrajine – Kijevu, u kom je za protekla dva dana stradalo najmanje šest osoba. Kao kao mete uglavnom uzima stambene zgrade, ali i elektro mrežu, pa je veliki broj gradova ostao bez struje.

Kijev Foto: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je naveo da je od 10. oktobra uništeno 30 odsto ukrajinskih trafostanica.

Naime, usled razornih napada, bez struje i vode je ostao strateški važan grad Žitomir. Ruske snage izvele su napad na objekat za snabdevanje energijom u Žitomiru, regionalnom centru severozapadno od Kijeva, a izvršena su tri ruska udara na jedno energetsko postrojenje.

Gradonačelnik Žitomira Sergej Suhomlin je saopštio da je napad izveden na „vitalnu infrastrukturu“ i da su radnici hitne službe hitno stigli na lice mesta.

Takođe, Valentin Rezničenko, ukrajinski čelnik regiona Dnjepropetrovsk, rekao je ovaj deo Ukrajine od jutros bez struje nakon dva raketna udara.

Ukrajina Foto: Yevhen Kotenko/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Putin „galamom“ prikriva svoj poraz

Uništavanjem elektro mreže, Putin bi zadao veliki udarac Ukrajini, jer bi oštećenja sa sobom povukla i pomeranje početka grejne sezone u zemlji koju je rat već razorio. Takođe, neselektivna granatiranja odnose živote i uništavaju domove ljudi.

Zbog toga mnogi smatraju da Putin ovim brutalnim udarcima pokušava da skrene pažnju sa svojih vojnih neuspeha, koji njegove trupe doživljaju već nedeljama. Zanimljivo je i to da su napadi na gradove počeli baš u trenutku kada je ruska vojska zaustavljena pred obodima Bahmuta, grada koji je jedan od retkih koje su snage Moskve, prema mišljenju vojnih analitičara, mogle da osvoje.

Naime, Rusi su pre pet dana munjevitom brzinom krenuli ka Bahmutu. Proruski analitičari su počeli glasno da govore da je ovo prekretnica na frontu i dokaz da ruske trupe staju na noge nakon što je nedeljama stajala u mestu. Navodno su u napadu na ovaj grad učestvovali i surovi pripadnici plaćeničkih paravojnih formacija poput Vagner grupe. Međutim, dogodilo se – ništa. Rusi se nisu pomerili sa oboda grada, a postoje i nepotvrđeni navodi da ih je i odatle oterala ukrajinska vojska.

Stoga, pred Putinom ostaje samo opcija da napada iz vazduha – prostora koji je najteže odbraniti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajina već odolevala napadima

Bahmut se i u junu ove godine našao na meti ruskih trupa, neposredno nakon pada Severodonjecka. Žestoka ofanziva na Severodonjeck na istoku Ukrajine trajala ja  nedeljama, ali su ruske snage nakon osvajanja Severodonjecka započele napade i na susedni Bahmut.

Stambeni blokovi, hotel i medicinski objekat oštećeni su u granatiranju pre nekoliko meseci.

Vatrogasci Državne službe za vanredne situacije reagovali su na požar koji je izbio nakon granatiranja, a prve informacije ukazivale su na to da je troje ljudi povređeno.

„Hvala Bogu, živi smo. Svi su živi. Sve je dobro. Samo je sve uništeno“, rekla je tada stanovnica Bahmuta Natalija.

BONUS VIDEO Dronovi nad Kijevom