Krišjanis Karinš Foto:Tanjug/AP Photo/Roman Koksarov)

Centralno-desna partija Novo jedinstvo letonskog premijera Krišjanisa Karinša pobedila je na današnjim parlamentarnim izborima, sa 22,5 odsto osvojenih glasova, što je duplo više od drugoplasirane Ujedinjene liste manjih partija, pokazale se prve izlazne ankete objavljene posle zatvaranja birališta.

Na trećem mestu su Zeleni i Unija poljoprivrednika, koalicija konzervativnih grupa okupljenih oko Ajvarsa Lembergsa sa 10,9 odsto glasova izašlih birača, preneo je Rojters.

Samo osam partija preći će cenzus od pet odsto i imati predstavnike u parlamentu sa sto poslaničkih mesta.

Stranka Novo jedinstvo nastaviće u slučaju pobede na izborima koaliciju sa konzervativnom Nacionalnom alijansom.

„Poznajemo rusku politiku godinama, pokušavali smo da upozorimo naše susede mnogo pre nego što je počeo rat“, izjavio je Karinš novinarima nakon objavljivanja prvih izlaznih anketa.

On je najavio da će nastaviti da investira u odbranu zemlje da bi se očuvala beubednost Baltičkog regiona.

Karniš je prvi letonski premijer koji je obavljao tu dužnost pun mandat od četiri godine, a ima i američko državljanstvo.

Karniš je uveo ograničenja za ulazak Rusa iz Rusije i Belorusije u Letoniju.

Pobeda Karinša mogla bi da poveća rastući jaz između letonske većine i ruske manjine u vezi sa njihovim mestom u društvu, ocenjuje britanska agencija.

Karinš, je imao koristi od zaoštravanja politike Letonije prema Rusiji, zbog napada Moskve na Ukrajinu, pošto su izbornom kampanjom dominirala pitanja bezbednosti i nacionalnog identiteta, dok su ona ekonomska, uključujući rastuće cene energenata i visoka inflacija, uglavnom gurnuta u stranu, dodaje Rojters.

Karinš je Rojtersu u utorak rekao da veruje da je rat u Ukrajini učvrstio poziciju Letonije u NATO i Evropskoj uniji, i poručio da će, ako bude ponovo izabran, raditi na integraciji ruske manjine, što je četvrtina stanovništva, tako što će država školovati decu na letonskom jeziku.

***

BONUS VIDEO: Rušenje ogromnog obeliska u Letoniji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar