Foto: Shutterstock

Cene nafte su porasle danas nastavljajući oporavak sa prethodne sesije od skoro 3,0 odsto, pošto su optimizam u vezi s rekordnim izvozom "crnog zlata" iz SAD i znaci splašnjavanja straha od recesije prevagnuli nad zabrinutošću zbog slabe tražnje u Kini.

Podaci američke Uprave za energetske informacije pokazuju da je izvoz sirove nafte i naftnih derivata iz SAD skočio prošle nedelje za 2,0 miliona barela na 11,4 miliona barela dnevno, uprkos pritiscima Vašingtona na izvoznike da šalju manje goriva u inostranstvo i da povećavaju domaće zalihe, preneo je Fajnenšel tajms.

Evropska nafta Brent je poskupela za 1,27 posto na kasnom popodnevnom trgovanju po srednjoevropskom vremenu na 96,91 dolar za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, a američka WTI nafta je ojačala za 1,68 procenata na 89,39 dolara za barel.

PROČITAJTE JOŠ:

Brige u vezi s kineskom potražnjom zauzdale su veći rast cena nafte.

S druge strane, slabljenje američkog dolara, koji je dotakao jednomesečni minimum prema vodećim rivalima, pružilo je odršku cenama nafte, jer slabiji dolar čini naftu jeftinijom kupcima koji imaju drugih valute i podstiče apetit investitora za ulaganjem u rizičniju imovinu.

BONUS VIDEO: Nema više ruske nafte za nas, mi smo pod sankcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar