Mevluet Cavusoglu
Foto:EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

Turski šef diplomatije koji je u poseti Bakuu pozvao je danas svet da podrži Azerbejdžan u njegovom sukobu sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha, i izrazio sumnju u korisnost prekida vatre u toj oblasti.

„Svet treba da podrži one koji sprovode svoje pravo, odnosno Azerbejdžan“, rekao je Mevlut Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim.

On se upitao o korisnosti primirja u spornoj oblasti Nagorno-Karabah gde se od 27. septembra vode borbe izmedju azerbejdžanskih i jermenskih snaga.

Pročitajte još:

„Šta će biti posle? Jel će Jermenija biti navedena da se odmah povuče sa azerbejdžanske teritorije“, upitao je Čavušoglu.

Poseta Čavučoglua Bakuu usledila je dan posle poziva Francuske, Rusije i SAD, koji su kopredsedavajući Grupe iz Minska, na „momentani i bezuslovni prekid vatre“ u Nagorno-Karabahu. Te tri zemlje pozvale su dve strane da se odmah angažuju da nastave proces rešavanja sukoba, dok su se borbe juče nastavljene.

Čavušoglu čija zemlja stalno brani pravo Azerbejdžana da protera jermenske separatiste iz Nagorno-Karabaha implicitno je odbacio taj poziv pitajući se da li će biti rešenje kojim se garantuje povlačenje Jermenije iz sporne oblasti.

Foto: EPA-EFE/ARMENIAN DEFENCE MINISTRY

„Nema ništa novo u pozivu grupe iz Minska, oni nastavljaju da izjednačavaju ugnjetača sa ugnetavanim“, dodao je turski ministar.

Po njegovom mišljenju zauzimaje istog pristupa prema dve zemlje je jednako nagradjivanju Jermenije iako je Nagorno-Karabah azerbejdžanska teritorija prema medjunarodnom pravu.

„Mi ćemo biti uz našu azerbejdžansku braću, danas i sutra. Želim da kažem celom svetu da Nagorno-Karabah pripada Azerbejdžanu, to je okupirana teritorija koja nije mogla da bude oslobodjena uprkos svim prethodnim odlukama“ medjunarodnih posrednika, rekao je turski ministar.

Čavušoglu je takodje optužio jermenske snage da sprovode napade na azerbejdžanske civila.

„Radi se o zločinima protiv čovečnosti i kršenju Ženevskih konvecija“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar