Kraljica Elizabeta i princ Carls
Kraljica Elizabeta i princ Čarls Foto:EPA/STRINGER

Na početku svoje vladavine, britanski kralj Čarls III suočava se sa kritikama zbog toga što je kao monarh oslobođen plaćanja poreza na nasledstvo na ogromno bogatstvo koje mu je ostavila njegova majka, kraljica Elizabeta II.

To što kao monarh, Čarls neće morati da plaća porez na nasledstvo na lično bogatstvo ili imovinu pokojne kraljice, antimonarhistička grupa „Republika“ nazvala je „apsolutnom sramotom“, pošto Britanija trenutno u ogromnim troškovima zbog krize.

Inflacija u Velikoj Britaniji je u julu dostigla 10,1 odsto, najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Kraljica Elizabeta i princ Carls
Kraljica Elizabeta i princ Čarls Foto:EPA-EFE/STR

„Ukratko, to je apsolutna sramota. Nema opravdanja za to“, rekao je za Njuzvik Graham Smit, izvršni direktor Republike.

„Ovo je slučaj već duže vreme – da monarh ne plaća porez na nasledstvo kada preuzme presto. Nema apsolutno nikakvog opravdanja da im se dozvoli da akumuliraju tako ogromnno bogatstvo“, navodi se, prenosi Njuzvik.

Istakao je da su građani ti koji „bacaju“ više novca na njih, a da ga kraljevska porodica gomila, dok troše novac građana na svoje svakodnevne troškove.

Princ Čarls, kraljica Elizabeta i princ Filip
Princ Čarls, kraljica Elizabeta i princ Filip Foto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

„Potrebno je da postoji revizija kraljevskog finansiranja i ona mora biti usklađena sa istim pravilima kojih se svi ostali pridržavaju“, dodao je.

Britanski Sandej tajms je 2022. godine procenio da je kraljičino bogatstvo oko 433 miliona dolara. Ovo bogatstvo je odvojeno od instituacionalne imovine sa monarhom kao šefom države, što uključuje krunske dragulje, palate, umetnička dela i javni prihod od vlade.

Kraljica Elizabeta i princ Čarls
Kraljica Elizabeta i princ Čarls Foto:EPA/HANNAH MCKAY

Lično bogatstvo kraljice je dolazilo i od privatnih imanja kao što su Sandringem i Balmoral, nakita koji nije vlasništvo krune i prihoda od ličnih ulaganja.

U Britaniji se od građana očekuje da plaćaju poreze od 40 odsto na imovinu koja je nasleđena, a čija je vrednost iznad 397.000 dolara. Ako se ovo odnosi na Čarlsa, on bi morao da plati vladi procenjenih oko 173 miliona dolara, ako bi se isto pravilo primenjivalo na kraljičinu imovinu.

Princ Čarls i kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/JOHN STILLWELL

Međutim, prema običaju, monarh ne plaća porez na nasledstvo na imovinu koju je dobio od drugog monarha ili supružnika monarha.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako nije zapisano u zakonu, 1993. godine je sastavljen momorandum o razumevanju uz saglasnost kraljice i tadašnjeg premijera u kojem je navedeno oporezivanje suverena. Ovo je podstakla sama Elizabeta II koja se dobrovoljno projavila da počne da plaća porez na prihod i kapitalnu dobit 1992. godine. Od 1993. godine monarh je plaćao porez na prihod kao i svaki drugi britanski državljanin.

Što se tiče oporezivanja oko nasledstva, u memorandumu je rečeno da postoji razlika između imovine krune i lične imovine monarha. To znači da je svako lično bogaststvo ostavljeno Čarslu oslobođeno poreza, ali zaveštanja ostalim članovima kraljevske porodice neće biti.

Međutim, slično primedbama koje je iznela „Republika“, korisnici društvenih mreža i šira javnost su izrazili svoj bes zbog aranžmana za već bogatu instituciju monarhije, posebno imaju u vidu rastuće stope inflacije i računa za struju.

„Očigledno je monarhija oslobođena poreza na dohodak kako bi zaštitila da bogatstvo kraljevske porodice bude nagrizeno. Dok se mi ostali borimo za opstanak kao rakovi u buretu. Ovo društvo ima klasu u sebi. Nije nam suđeno da napredujemo ili težimo većim stvarima. To je namešteni sistem, ne možete nam reći da nije“, navodi se u kritikama.

BONUS VIDEO: Pribićević: Kraljica Elizabeta od monarhije napravila najveći svetski brend

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare