korona u hrvatskoj
Foto: BETAPHOTO/HINA/POOL/Daniel KASAP/DS

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, izjavio je da je Nacionalni štab za civilnu zaštitu još pre nedelju dana uveo obavezu prijavljivanja svih okupljanja gde je više od 100 ljudi.

Istakao je da je važno analizirati situacije u kojima se ponavlja veliki broj zaraženih.

„Nije prvi puta da lokalni štab daje inicijative o broju gostiju na okupljanjima. Mi smo doneli odluku o karantinu na Murteru, na inicijativu lokalnog štaba, a i karantin na Braču je bio na lokalnu inicijativu, kazao je Capak sinoć za HRT.

Govoreći o tome kada bi se mogao očekivati pad broja zaraženih, Capak je rekao da je krajem juna bio značajan porast.

„Tada nam je skočio reprodukcijski faktor, a ovih dana je pao. Osim toga, imamo saradnju s ljubljanskim Zavodom za javno zdravlje koji ima jednog izvrsnog epidemiologa koji se bavi matematičkim modelarstvom. Prema njegovim izračunima, u Hrvatskoj bi trebao početi padati broj zaraženih, kazao je.

Pročitajte još:

Navodi da je Nacionalni štab jako dobro učinio što je uveo obavezne maske, pa ako se ograniče i okupljanja, povećaće se mogućnost da broj zaraženih počne da se smanjuje. Kako kaže, rezultatima se nada za nekoliko dana.

Istakao je da je u ovom talasu epidemije klinička slika bitno slabija.

„Svega je 120 hospitalizovanih bolesnika i devet osoba na respiratoru. Aktivnih slučajeva je 1.200. Ukupno je malo više od 10 odsto hospitaliziranih. U prvom talasu je taj postotak bio znatno viši – 25 odsto, pa u jednom trenutku i 35 odsto“, rekao je on.

Naglašava da ne bi još govorio o tome da je reč o slabijem virusu, na pitanje šta će biti s idućom školskom godinom, odgovorio je da nije dobro da deca ne idu u školu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar