Krunoslav Capak / Foto:N1

Hrvatska će kupiti vakcinu protiv korone čim počne njena proizvodnja a među prvima će se testirati stariji i kronični bolesnici, rekao je  direktor Hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak. Dodao je da je veoma važno da se vakcinišu zdravstveni radnici.

„Sasvim je sigurno će Hrvatska kupiti vakcinu protiv korone i na kraju će platiti cenu. To je vrlo slično nabavci pandemijske vakcine protiv gripa. U slučaju da dođe do pandemije, Hrvatska plaća rezervaciju. Onda kada se izoluje virus i kada počne proizvodnja vakcina, mi ćemo brzo doći na red jer plaćamo rezervaciju. Oni koji ne plaćaju rezervaciju doći će kasnije na red i neće moći na vreme da vakcinišu populaciju“, objasnio je  direktor Hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV.

„To radi EU, ne radimo to mi. Mi samo EU  prijavljujemo količinu za koju smo zainteresovani a oni sprovode javni  konkurs, dogovaraju cenu i ugovaraju redosled“, odgovorio je na pitanje kod koje kompanije je rezervisana vakcina.

 

Prvi na redu stariji i kronični bolesnici

 

Na pitanje kome je namenjeno 1,5 miliona doza, objasnio je da se radi o rizičnim grupama: „To su osobe preko 50 godina i osobe sa hroničnim bolestima. Važno je i da se zdravstveni radnici vakcinišu“, najavio je Capak.

„Mislim da će interesa sigurno biti, ali neće biti obavezno“, najavio i rekao da se sasvim sigurno ove godine vakcina neće razviti jer treba da prođe brojna ispitivanja na velikom broju ljudi, a zatim je treba registrovati. Tek onda kreće proizvodnja.

„Da se proizvede dovoljno doza za celi svet, neće biti dovoljno ni šest meseci, već treba godina ili godina i po. Neće svi u svetu biti vakcinisani istovremeno. Ali s obzirom da imamo taj mehanizam zajedničke nabavke s Evropskom unijom i zemljama EU, mislim da ćemo biti među prvima“, rekao je Capak.

Preporučio je građanima da koriste aplikacije za praćenje koronavirusa. Capak ne veruje da će aplikacija biti obavezna, ali tvrdi i da je bezopasna kao i da se njom ne krše prava.

Saborskim zposlanicima koji odbijaju da nose maske poručio je da je preporuka da ih stave jer ona ne štiti 100 posto, ali smanjuje rizik.

„Naravno da je nemoguće u ovim uslovima napuniti Arenu za 5000 ljudi. Podsetiću vas da je poslednji takav koncert bio na početku epidemije i da je to bila Nina Badrić.

„U ovim uslovima, to je naprosto nemoguće da se napravi i to bi bilo jako loše. A mi smo dali mogućnost muzičarima da organizuju koncerte pod novim normalnim uslovima s tim da postoji mogućnost proširenja tog broja. Mi smo ograničili na 1000, ali ja mogu da dam zahtev da se broj poveća“, odgovorio je šef HZJZ-a na žalbe estradne industrije da im je onemogućen posao.

U Hrvatskoj je u sredu zabeležen 71 novi slučaj zaraze koronavirusom. Novozaraženi su povezani s venčanjima, pogrebom, momačkom večeri i to od Dalmacije do Slavonije. Istovremeno, 4 osobe zaražene su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar