Supermesec nad Dubrovnikom
Supermesec nad Dubrovnikom; Foto: Grgo Jelavic / Xinhua News / Profimedia

Prvih dana jula u Hrvatskoj više od 1,5 miliona dolazaka turista,ostvarilo je više od 11 miliona noćenja, što je više od polovine dolazaka/noćenja od početka godine, objavila je u sredu Hrvatsko udruženje turizma (HUT). Po službenim podacima hrvatska obala u julu ima najbolju epidemiološku sliku, što potvrđuje i rast broja gostiju na celoj obali, uključujući i Dalmaciju. Rekorder po broju gostiju je zadarska županija.

Naime, Hrvatsku je od početka godine posetilo više od 3,2 miliona turista, koji su ostvarili više od 18 miliona noćenja.

HUT u svojoj nedeljnoj publikaciji navodi kako je poslednje nedelje ostvareno gotovo pet miliona noćenja, a poslednja četiri dana zaredom beleži se više od 630.000 noćenja dnevno, piše Jutarnji list.

 

Rekorder Zadarska županija

 

Po službenim podacima hrvatska obala u julu ima najbolju epidemiološku sliku, što potvrđuje i rast broja gostiju na celoj obali, uključujući i Dalmaciju.

Po podacima HUT-a, među obalnim županijama rekorder je Zadarska županija, koja je dostigla nivo od gotovo 62 posto dolazaka (200 thiljada) i više od 67 posto (dva milionana) prošlogodišnjih noćenja u julu.

Najviše stranih gostiju je iz Nemačke, potom Slovenije, Češke, Austrije i Poljske.

Najviše noćenja u domaćinstvima, najmanje u hotelima

Trenutno su u Hrvatskoj otvorena 802 hotela i 407 kampova i svakodnevno se otvaraju novi turistički objekti i sadržaji u destinacijama širom obale obale, ističu iz HUT-a.

Po podacima koje iznose turisti su od početka godine najviše noćenja ostvarili u objektima u domaćinstvu, više od 7 miliona, zatim u kampovima 3,4 miliona noćenja te u hotelima 2,6 miliona noćenja.

„U gotovo pet meseci otkada je u Hrvatskoj zabeležen prvi slučaj zaraze COVID-19, koji je bio uvezen, još nema službenih informacija da se iti jedan od državljana drugih država zarazio u komercijalnom smeštaju u Hrvatskoj“, stoji u newsletteru HUT-a.

Najbolja epidemiološka slika od glavnih konkurenata na Mediteranu

 

Hrvatska i dalje, upoređenju sa svojim glavnim konkurentima na Mediteranu, ima najbolju epidemiološku sliku i najmanje aktivnih slučajeva, odnosno situacija u ključnim turističkim destinacijama na obalii dalje je iznad nacionalnog proseka i premašuje nivo najsigurnijih EU članica. Hrvatska je i dalje najsigurnija, najbliža i najprihvatljivija destinacija za odmor na Mediteranu svim gostima iz EU, ističu iz HUT-a.

Podsećaju i da je Hrvatska turistička zajednica odlučila da uloži dodatnih milion kuna u komunikacijsku kampanju s ciljem brzog i pravovremenog obaveštavanja javnosti o svim novonastalim promenama u segmentu putovanja s naglaskom na Hrvatsku kao sigurnu i dostupnu turističku destinaciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare