Foto: Daniel Kasap/POOL/HINA

Ovo što se sada događa u Hrvatskoj je posledica popuštanja mera i nepridržavanja epidemioloških preporuka, smatra Capak.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio je u utorak da Hrvatska nije u takozvanom švedskom modelu borbe protiv pandemije koronavirusa te pojasnio da švedski model ne znači da nemaju mere.

“Jasno ću i glasno reći da nismo u švedskom modelu. Postoji jako puno priča i napisa o švedskom modelu, ali većina toga ne ulazi duboko u to šta zapravo švedski model znači”, rekao je Capak u razgovoru za N1.

Šta znači švedski model?

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Švedski model ne znači da nemaju mere, međutim njihov cilj je bio da sačuvaju ekonomiju i da dopuste da virus cirkuliše među neranjivim stanovništvom, što je rezultiralo time da imaju velik broj obolelih i preminulih, a ekonomija im je svejedno stradala, pojasnio je Capak.

“Naš model nema veze s time”, poručio je, podsetivši na to kako su 19. marta uveli karantenizaciju Hrvatske kako bi zaustavili cirkulaciju virusa, znajući da to ne može trajati beskonačno.

Ovo što se sada događa u Hrvatskoj je posledica popuštanja mera i nepridržavanja epidemioloških preporuka, smatra Capak.

“Ono što kao država i građani moramo naučiti je da je virus prisutan i da će biti prisutan. Ne možemo zatvoriti granice, zaustaviti normalne životne aktivnosti, ali moramo da naučimo da se držimo mera i držimo nivo infekcije na niskom nivou jer iskoreniti virus nažalost ne možemo”, poručio je.

Neće biti dobro ako je Đoković pozitivan

Novak Đoković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vezano za pojavu koronavirusa na teniskom turniru u Zadru, gde je 81 osoba u samoizolaciji, a kod pet je potvrđena zaraza, Capak je rekao da će se epidemiološka situacija dodatno zakomplikovati ako se pokaže da je teniser Novak Đoković pozitivan na koronavirus jer je bio u bliskom kontaktu s puno ljudi koji će onda morati u samoizolaciju. Ispostavilo se, kasnije, da Đoković jeste pozitivan.

Pročitaj i:

Pojasnio je da je bliski kontakt razgovor licem u lice ili boravak licem u lice s osobom duže od 15 minuta ili fizički kontakt, odnosno da se i rukovanje smatra bliskim kontaktom.

Upitan hoće li onda u samoizolaciju morati i premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković s obzirom na njegov kontakt s Đokovićem, Capak je rekao da prema epidemiološkoj anamnezi između njih nije bilo fizičkog kontakta, nego se radilo o dodiru šakama, što se, ističe, ne smatra fizičkim kontaktom, dok je boravak u zatvorenom prostoru trajao manje od tri minute.

Gledaoci se nisu pridržavali razmaka

Pojasnio je da je test dodatna orijentacija i sigurnost da su kontakti osoba koji su negativni na testiranju sigurni i da ne moraju u samoizolaciju jer ta osoba, u trenutku kada se ostvario kontakt, nije bila zarazna, čak i ako ta osoba kasnije oboli u samoizolaciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar