Foto: BETAPHOTO/HINA/POOL/Edvard SUSAK/MO

U Zagrebu je održan sastanak Nacionalnog štaba i Vlade u danu kada su četiri hrvatske županije zabeležile rekordan broj zaraženih, a dve oborile vlastiti rekord broja smrtnih slučajeva. Nakon sastanka direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak je rekao da je Hrvatska po broju zaraženih na vrlo visokom mestu među evropskim zemljama i najavio uvođenje novih epidemioloških mera.

Nakon sastanka direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak je rekao da je Hrvatska na vrlo visokom mestu među evropskim zemljama sa visokom incidencijom.

“Što se tiče rasta, ove dnevne skokove koje imamo pokušavamo izravnati sa nedeljnim prosekom. Razmenili smo podatke koje imamo i što se tiče drugih evropskih zemalja i onih kako je kod nas. Prosek incidencije za Hrvatsku je trenutno viši od 800“.

Kada je reč o merama, Capak je rekao da su one u brojnim županijama strože od onih koje se odnose na nacionalni nivo.

“Govori se o dodatnom ograničavanju broja ljudi koji se mogu okupiti i skraćivanju radnog vremena ugostiteljsva, obaveza poslodavaca na rad od kuće gde god je to moguće kao i rad u smenama i smanjenje mobilnosti u javnom prevozu“, rekao je Capak.

„Ne znam tačan datum kada će mere stupiti na snagu, ali je sigurno da će to biti do kraja tnedelje“.

Na pitanje o masovnom testiranju brzim antigenskim testovima u Zagrebu, Capak je rekao da Štab pozdravlja ideju Grada Zagreba da se poveća broj lokacija za testiranje. Naglasio je da svi koji su negativni na antigenskom testiranju moraju da idu na PCR testiranje.

“Oni koji će obavljati te testove na licu mesta, treba da imaju osiguranu logistiku PCR-a za one koji ispadnu negaivni na tom testu“, objasnio je.

Kako javljaju hrvatski mediji jedna od novih mera biće pojačano kažnjavanje svih onih koji krše epidemiološke mere. Noćni klubovi se službeno neće zatvoriti, ali će se dodatno skratiti njihovo radno vreme.

Svim ugostiteljskim objektima, uključujući i klubovima, sada je dozvoljeno da rade do ponoći, osim u nekim županijama čiji su lokalni štabovi već skratili radno vreme. Dodatno skraćivanje radnog vremena noćnim klubovima znači da se, iako im dekretom neće biti zabranjen rad, mnogima od njih se neće ni isplatiti da rade.

Što se tiče škole nastava će se, kako saznaju mediji, do daljnjega odvijati unutar osnovnih i srednjih škola.

Protekle nedelje Štab civilne zaštite doneo je pet novih odluka vezanih za pooštravanje odnosno uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mera u županijama, pa tako u ovom trenutku 10 županija ima strože mere od onih na nacionalnom nivou.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar