Foto:TANJUG Dragan Kujundzic; Foto: EPA/FEHIM DEMIR; N1

Bura oko zakona o negiranu genocida u BiH i dalje se ne stišava. Dok sa jedne strane Republika Srpska sprema nove mere, a njeni lideri upućuju oštre poruke, sa druge strane u Federaciji veruju kako će se Srbi odljutiti i da će se sve vratiti kako je i bilo.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlada Republike Srpske usvojila je juče predlog zakona kojim će se kažnjavati svako ko RS ili srpski narod nazove genocidnim. Takođe, vlada je usvojila predlog još jednog zakonskog rešenja, odnosno zakona o neprimenjivanju Odluke visokog predstavnika. Ova dva zakona danas će biti pred poslanicima Skupštine RS koji će ga i formalno usvojiti.

Prema prvom od pomenutih zakona, svako ko nazove Republiku Srpsku i srpski narod genocidnim biće osuđen na zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina. Ako to uradi službeno lice zaposleno u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazna je dve do deset godina zatvora. Za one koji Srpsku nazovu genocidnom tvorevinom u nameri da promene njeno ustavno uređenje ili nezavisnost, zaprećena je kazna od tri do 15 godina zatvora.

sednica Vlade Republike Srpske Foto:Vlada Republike Srpske

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, najavio je i druge mere.

Dodik je naveo da i da entitetska policija neće dozvoliti hapšenje građana RS-a po osnovu ovog zakona. On pozvao je Srbe u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da ne postupaju po nalozima Tužilaštva BiH u vezi sa novim zakonom. Dodao da će policija Republike Srpske štititi građane ukloliko neka policijska agencija bude htela da ih uhapsi zbog negiranje genocida.

Takođe, Dodik tvrdi da se sam prijavio Tužilaštvu BiH, ali to Tužilaštvo nije potvrdilo. Tu odluku srpski član Predsedništva BiH doneo je „da bi rasteretio Bošnjake koji bi mogli da budu izloženi pritisku i zahtevima da podnesu krivičnu prijavu protiv njega“.

Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

„Da ne bi bilo pregrejanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim“, pojasnio je Dodik.

Dan ranije objavljeno je da su prvi predmeti već formirani u Tužilaštu BiH i to po prijavi građana.

Blokada BiH institucija

Savet ministara BiH juče je objavio da je otkazana redovna sednica te državne institucije. Lideri parlamentarnih stranaka sa sedištem u RS u ponedeljak su odlučili da ne učestvuju u radu državnih institucija – Predsedništva, parlamenta i Saveta ministara BiH, jer, kako su ocenili, ne postoje uslovi za njihov rad. Zbog toga je u utorak otkazana i sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sednica Doma naroda BiH.

„Očekivane reakcije iz RS“

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH koji poslednjeg dana ove nedelje zvanično napušta funkciju, u intervjuu za „Klix“ rekao je da su reakcije iz RS blaže nego što je očekivao.

„Rekao bih da su reakcije očekivane, možda čak i nešto blaže. Što se tiče najava blokada, jasno je da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizovala institucije BiH bila korak u pogrešnom smeru i loša usluga građanima“, rekao je Incko i naglasio da je odluka da o zakonu „samo njegova“ i njegovo „nepokolebljivo uverenje da je to prava stvar“.

Na pitanje da li ga brinu izjave političkih predstavnika RS da će biti najodgovorniji za haos u BiH, Incko je za „Klix“ rekao da je „poznata taktika domaćih političara da koriste visokog predstavnika kao žrtveno jagnje“.

Valentin Incko Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Podsećamo, Valetin Incko, odlazeći visoki predstavnik u BiH pre nedelju dana nametnuo je dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Prema pomenutom zakonu, propisane su kazne od tri meseca do tri godine zatvora za one koji javno negiraju genocid i podstiču na nasilje ili mržnju protiv grupe ljudi. Kaznom od šest meseci do pet godina zatvora biće kažnjen onaj ko javno odobri, porekne ili pokuša da opravda zločin genocida. Takođe, utvrđena je i kazna od tri godine zatvora za onog ko dodeli nagradu, priznanje ili imenuje trg ili ulicu po osobi koja je pravosnažno osuđena za genocid ili ratni zločin.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)