Požari po Evropi Foto:Tanjug/Emilio Fraile/Europa Press via AP/EPA-EFE/HUGO DELGADO/EPA-EFE/Brais Lorenzo/EPA-EFE/Brais Lorenzo/Tanjug/SDIS 33 via AP

Požari u Francuskoj, Grčkoj, Portugalu, Španiji i Hrvatskoj su uništili hiljade hekatara zemlje i naterali su hiljade stanovnika i turista da se evakuišu. To je drugi toplotni talas koji je je zahvatio delove Evrope u poslednjih nekoliko nedelja.

Naučnici krive klimatske promene i predviđaju češće i intenzivnije epizode ekstremnih vremenskih prilika kao što su toplotni talasi i suša.

Francuska

Francuska se ovog ponedeljka priprema za vrhunac toplotnog talasa koji je zahvatio zemlju, dok šumski požari i dalje besne širom starog kontinenta. Prognostičari su u čak 15 departmana u Francuskoj najavili najvišu uzbunu za ekstremne temperature, uključujući Žirondu na jugozapadu, gde su požari već izazvali pustoš.

To dolazi u trenutku kada se vatrogasci bore da obuzdaju požare širom jugozapadne Evrope u nedelju, jer toplotni talas nije pokazivao znake da usporavanja, a Velika Britanija je spremna da postavi nove temperaturne rekorde ove nedelje.

U Francuskoj u šumi Landes u regionu Akvitanije, temperature su bile iznad 42 stepena Celzijusa, prema prognostičaru Olivijeu Prustu. A Bretanja koja je donedavno izbegla najveće vrućine, mogla bi da zabeleži temperaturu i od 40 stepeni Celzijusa, kažu stručnjaci, što bi bio rekord za region.

Francuska pozar
Šumski požar u Francuskoj Foto:EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Do kasno u nedelju, požari u Žirondi, koji besne od utorka, već su uništili 13.000 hektara potručja. Izazvani su jakim vetrom i prinudili su na evakuaciju 16.200 turista, rekli su zvaničnici vatrogasne službe. Požar u šumi Test de Buš stigao je sve do plaže i kretao se prema jugu, saopštila je lokalna prefektura.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da šalje još tri vatrogasna aviona da pruže podršku ostalim šest koji već rade u regionu, kao i još 200 vatrogasaca i dodatnu opremu. Ali vatrogasci koji se već danima bore sa požarom, suočiće se sa visokim temperaturama u ponedeljak.

Požari u Francuskoj Foto:Tanjug/Emilio Fraile/Europa Press via AP

„U određenim zonama na jugozapadu biće apokaliptična vrućina“, rekao je za AFP prognostičar Fransoa Guran iz Meteo-Franca. Očekuje se da će temperature širom zemlje biti iznad 30 stepeni Celzijusa, a između 38 i 40 stepeni u zapadnoj polovini zemlje.

Zvaničnici u nekoliko regiona su u međuvremenu takođe izdali upozorenja o zagađenju zbog visokih koncentracija ozona.

Španija

U Španiji, vlasti su prijavile oko 20 šumskih požara koji i dalje besne van kontrole u različitim delovima zemlje od juga do Galicije na krajnjem severozapadu, gde je požar unuštio oko 4.500 hektara zemlje.

Španija šumski požari Foto:EPA-EFE/Jesus Diges

U požarima je od prošle nedelje već poginulo nekoliko pripadnika hitne pomoći, a poslednji vatrogasac je poginuo kasno u nedelju dok se borio sa požarom na severozapadu zemlje.

Vatrogasci su uspeli da stabilizuju šumski požar koji je poharao 2.000 hektara šume i žbunja u južnom regionu Andaluzije, rekao je regionalni lider Huan Manuel Moreno.

Požari u Španiji Foto:EPA-EFE/Brais Lorenzo

Požar je izbio u petak u planinskom lancu Mijasu unutrašnjosti grada Malage na južnoj obali i podstakao je evakuaciju oko 3.000 ljudi.

Otad se oko 2.000 ljudi vratilo kućama, a sada kada se požar stabilizovao, Moreno je rekao da bi i preostali evakuisani mogli da učine isto. Vatrogasac je preminuo od opekotina u nedelju dok se borio sa požarom na severozapadu Španije, u provinciji Zamora, saopštila je regionalna vlada.

Španski premijer Pedro Sančez izrazio je saučešće i naklonost njegovoj porodici i kolegama.

Španija požar Foto:EPA-EFE/ELISEO TRIGO

Sančez bi trebalo da poseti pogođeni istočni region Ekstremadure gde danima besne različiti požari.

Vatrogasac je umro nakon što je pilot poginuo prošle nedelje kada se njegov avion srušio na severu Portugala, a dva člana posade su poginula u Grčkoj, gde je helikoper pao u more. Ekstremne vrućine su odnele i živote dvojice muškaraca u Španiji tokom vikenda.

Muškarac je doživeo toplotni udar dok je bio u šetnji, a žena u Madridu je umrla od toplotnog udara dok je radila.

Portugal

U Portugalu je skoro cela zemlja u stanju visoke pripravnosti zbog požara uprkos blagom padu temperatura, nakon što je u četvrtak izmereno 47 stepeni Celzijusa – to je rekord za mesec jul. Samo jedan veliki požar je goreo u nedelju na severu.

U požarima su poginule dve osobe, povređeno je oko 60 i uništeno je između 12.000 i 15.000 hektara zemlje u Portugalu.

Požari u Portugalu Foto:EPA-EFE/HUGO DELGADO

Velika Britanija

U Ujedinjenom Kraljevstvu, meteorološka kancelarija izdala je prvo „crveno upozorenje“ na ekstremnu vrućinu, upozoravajući da postoji „rizik po život“.

Met Ofis je saopštio da bi temperature u južnoj Engleskoj mogle da pređu 40 stepeni Celzijusa u ponedeljak ili utorak po prvi put, što je navelo neke škole da kažu da će ostati zavorene sledeće nedelje.

Holandija

Organizatori četvorodnevnog marša u Holandiji otkazali su prvi dan masovnog događaja koji je trebalo da počne u utorak zbog ekstremnih vrućina.

U utorak bi u delovima Holandije živa u termometru trebala da dostigne 38 stepeni Celzijusa.

Italija i Hrvatska

Italija i Hrvatska su takođe prijavile šumske požare ove nedelje, a jaki vetrovi su u velikoj meri povećali rizik od požara u pet regiona u Grčkoj, upozorili su zvaničnici civilne zaštite.

Italija suša Foto:EPA-EFE/ANDREA FASANI

U Italiji, vlada je proglasila vanredno stanje u isušenoj dolini Po. Najduža reka u Italiji je zbog vrućina postala samo mali potok.

Neka područja na jugozapadu Turske i na hrvatskoj obali Jadrana trenutno se bore sa požarima, a prethodno je veliki požar u sredu buknuo između Vodica i Šibenika, zahvativši travu, nisko rastinje, poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na procenjenoj površini od oko 3.000 hektara.

Požar na Zatonu Hrvatska Foto:Tanjug/AP Photo

Grčka

Grčki vatrogasci danas se bore sa šumskim požarima na četiri fronta, prenosi Katimerini. Požar koji je izbio u subotu u podne u šumskoj i poljoprivrednoj oblasti Kalitea u Patri i dalje traje, a prema saopštenju vatrogasne službe, vatra je zahvatila veliku površinu, ali se polako stišava, navodi grčki list.

Foto: AP Photo/Yorgos Karahalis

Jake vatrogasne snage, koje čini približno 120 vatrogasaca i više od 35 vozila, deluju na ovom području kako bi obuzdali vatru pre nego ona ugrozi stambena naselja. Istovremeno, požar u Retimnu na Kritu još traje, ali je situacija znatno bolja, prenosi Katimerini.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se navodi, na širem području Kria Vrisisa prisutna su 33 vozila sa snagama od 120 ljudi, dok u Rodakinu požare kontroliše 15 vatrogasaca sa 6 vozila.

Pored ovoga, u toku je požar u šumskom području u Avlonosu na teritoriji opštine Kimi Aliveri, a u gašenju na licu mesta angazovano je 49 vatrogasaca sa 20 vozila.

Još jedan požar je izbio u regionu Floka u zapadnoj Ahaji, a ovde se sa vatrom bore 52 vatrogasca sa 20 vozila, a pomažu im cisterne za vodu i druga mehanizacija, izvestio je grčki list.

BONUS VIDEO: Besana noć za hrvatske vatrogasce oko Šibenika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News