Rumen Radev Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Bugarski predsednik Rumen Radev rekao je da uprkos "pritisku evropskih partnera", Bugarska neće popustiti po pitanju otvaranja pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom dok se ne reše bilateralna pitanja.

Pročitajte još:

Kako su preneli briselski mediji, Radev je upozorio da njegova zemlja neće moći da kaže „da“ otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem dok ne vidi održive mehanizme za „iskorenjivanje zlonamernog narativa i odnosa“ prema Bugarskoj iz udžbenika, muzeja, sa spomenika, iz medija ili vladine politike i sve dok se ne uveri da Severna Makedonija „neće graditi svoj identitet kradući iz istorije Bugarske“.

„Pritisak će se nastaviti, ali pokazali smo da možemo biti otvoreni za konstruktivan dijalog i da možemo započeti dijalog i odblokirati ga na najvišem nivou. Ali takođe nećemo dozvoliti da nam zavrću ruku lobiranjem ili medijskim ili političkim pritiskom“, rekao je Radev 25. juna po dolasku u Evropski savet.

On je rekao da njegova zemlja ne može da zatvori oči pred „diskriminacijom“ građana Severne Makedonije „samo zato što se opredeljuju kao Bugari“ čime se, dodao je, „krše vrednosti i principi EU“.

Prema Radevu, evropska perspektiva Skoplja „zavisi od angažovanja i dijaloga sa Bugarskom“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar