Kijevski aerodrom Žuljani Foto:Yevhen Liubimov / Avalon / Profimedia

Brojne zemlje, među kojima i Crna Gora, pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu, usred upozorenja o ruskoj invaziji.

Britanska kancelarija spoljnih poslova saopštila je da bi svi državljani Velike Britanije „trebalo da odu sada dok su komercijalna sredstva još dostupna“.

SAD su rekle da bi do invazije moglo doći u bilo kom trenutku, a predsednik Džozef Bajden je, prenosi BBC, upozorio da bi „stvari mogle brzo da polude“.

Rusija je u više navrata negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos gomilanju više od 100.000 vojnika blizu granice.

PROČITAJTE JOŠ:

Masovne vojne vežbe Rusije sa susednom Belorusijom su počele, a Ukrajina je optužila Rusiju da joj blokira pristup moru.

Među zemljama koje pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu su i Holandija, Letonija, Izrael, Severna Makedonija, Japan, Južna Koreja…

Letonija je u svom upozorenju navela „ozbiljnu pretnju bezbednosti koju predstavlja Rusija“.

U toku su diplomatski napori da se smiri trenutna kriza u Ukrajini.

Britanski ministar odbrane Ben Volas upozorio je svog kolegu u Moskvi da bi ruska invazija na Ukrajinu imala „tragične posledice“ za obe zemlje. Međutim, Sergej Šojgu je rekao da rastuće vojne tenzije u Evropi „nisu naša greška“.

Trenutne tenzije dolaze osam godina nakon što je Rusija anektirala ukrajinsko južno poluostrvo Krim. Od tada je ukrajinska vojska uključena u rat sa pobunjenicima koje podržava Rusija u istočnim oblastima u blizini ruskih granica.

Moskva kaže da ne može da prihvati da bi Ukrajina – bivša sovjetska republika sa dubokim društvenim i kulturnim vezama sa Rusijom – mogla jednog dana da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu NATO i zahteva da se to isključi.

BBC prenosi da postoje neke sugestije da bi se ponovno fokusiranje na takozvane sporazume iz Minska – kojima je težilo da se okonča sukob u istočnoj Ukrajini – moglo koristiti kao osnova za smirivanje trenutne krize.

Ukrajina, Rusija, Francuska i Nemačka podržale su sporazume 2014-2015. godine.

Bonus video: Obuka civila u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar