Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Američki predsednik Džo Bajden je pozva Amerikance u Ukrajini da odmah napuste zemlju, upozoravajući da bi "stvari mogle da postanu lude veoma brzo" u tom regionu.

Pročitajte još:

„Američki građani treba da odu sada“, rekao je Bajden u intervjuu koji je snimljen u četvrtak sa Lesterom Holtom iz NBC njuza.

Govoreći o Rusiji, koja je skupila trupe na granici sa Ukrajinom, Bajden je rekao: „Nije da imamo posla sa terorističkom organizacijom. Imamo posla sa jednom od najvećih armija na svetu. To je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo da postanu lude“.

Bajden je tokom intervjua za NBC rekao da „ne postoji“ situacija koja bi mogla da ga navede da pošalje američke trupe da spasu Amerikance, koji pokušavaju da napuste Ukrajinu, dodajući: „To je svetski rat kada Amerikanci i Rusi počnu da pucaju jedni na druge“, prenosi CNN.

Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Leigh Vogel

Ako je ruski predsednik Vladimir Putin dovoljno glup da uđe, dovoljno je pametan da ne uradi ništa što bi negativno uticalo na američke građane“, dodao je Bajden.

Bela kuća je odobrila plan za skoro 2.000 američikih vojnika u Poljskoj kako bi pomogli Amerikancima koji bi mogli da pokušaju da se evakuišu iz Ukrajine ako Rusija izvrši invaiju, kažu dva američka zvaničnika upoznata sa ovim pitanjem.

Američke snage trenutno nisu ovlašćene da uđu u Ukrajinu ako izbije rat, i nema planova da sprovedu operaciju evakuacije ljudi koji nisu borci, što je slično američkoj operaciji u Avganistanu prošlog leta.

Američki stejt department je ponovo u četvrtak izdao upozorenje da Amerikanci ne bi trebalo da putuju u Ukrajinu „zbog pojačanih pretnji ruske vojne akcije“ i pozvao je one koji su u zemlji da odmah napuste Ukrajinu.

Krajem januara, Stejt department je odobrio odlazak osoblja iz ambasade SAD u Kijevu i naredio je članovima porodica da napuste zemlju. SAD procenjuje da Rusija ima više od 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, a hiljade ih je novih došlo samo ove nedelje.

Očekuje se da će Bajden u petak razgovarati sa evropskim i NATO liderima o gomilanju ruskih trupau blizini Ukrajine, kaže osoba upoznata sa planovima.

Zajednički poziv sa liderima Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nemačke i drugih država dolazi u trenutku kada zapadne zemlje traže diplomatske puteve za smirivanje krize.

BONUS VIDEO Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare