Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Žena iz Avganistana navodno je seksualno zlostavljana, držana pod ključem i primorana da se skine gola od strane hrvatskog graničnog policajca, tokom pretresa grupe migranata na granici sa Bosnom, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Evropska komisija je to opisala kao „ozbiljnu krivičnu akciju“ i pozvala je hrvatske vlasti „da temeljno istraže sve navode i nastave sa relavantnim radnjama“.

Prema dosijeu Danskog saveta za izbeglice, incident se dogodio u noći 15. februara na hrvatskoj teritoriji, nekoliko kilometara od bosanskog rada Velika Kladuša, prenosi Gardijan.

U izveštaju, koji je video Gardijan, žena je pokušala da pređe granicu sa grupom od četvoro ljudi, uključujući i dvoje dece, ali je zaustavio policajac koji je navodno uperio pušku u njih. Avganistanci su zatražili azil. Međutim, prema svedocima, policajac je pocepao papire i nasmejao se.

„Uvredio nas je, ošamario starijeg muškarca koji je bio sa nama i decom, rekao nam da ispraznimo džepove i pokažemo torbe“, rekla je žena.

„Onda me je odveo u stranu i počeo je da me pretresa. Insistirala sam da ne sme da me dodiruje. Pitao me je zašto. Rekla sam da sam žena i muslimanka i to je haram. Policajac me je ošamario i rekao mi: „Ako ste muslimani, zašto ste došli u Hrvatsku, zašto niste ostali u Bosni sa muslimanima?“

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Policajac je navodno ženi skinuo maramu i jaknu.

„Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo je da mi dodiruje grudi, a ja sam počela da plačem. Dala sam mu 50 evra koje sam imala u džepu, nadajući se da će prestati. On mi je naradio da skinem sve košulje i ja sam to odbila. Nastavio je da me dodiraju po grudima i pozadi, a ja sam puno plakala. Rekao mi je da prestanem i da će me zadaviti ako nastavim. Bilo me je strah ali sam prestala da plačem“, rekla je žena.

Nekoliko minuta kasnije je stigao policijski kombi i migrantima je naređeno da uđu unutra i vozili su se 20 minuta pre nego što im je traženo da izađu.

Policajac je od žene ponovo zatražio da se kine gola.

„Usprotivila sam se i dobila sam šamar po licu. Na sebi sam imala šest majica i tri para pantalona. Skinula sam jednu majicu i pantalone i pokrila sam se ćebetom. On je prišao i počeo da me dodiruje preko prekrivača. Osetio je moju odeću, ošamario me je i rekao mi da moram da skinem sve, čak i donji veš.

Pitao me je da li ga volim. ‘Volim te, voliš li me? Da li želiš da te odvedem negde da budeš sa mnom?'“, rekla je žena.

„Bila sam uplašena i u suzama. Tražio je da me odvede u šumu. Gestikulirala sam da ga ne razumem. Tada me je policajac gurnuo u pravcu drugog oficira. Policajac koji je me dodiravao je izvukao nož i stavio mi ga na grlo. Rekao mi je da će ako ikome kažem nešto, ubiti“, rekla je ona.

Policajac je navodno ponovo udario ženu i ostale članove grupe po licu, glavi i nogama. Tada su im naredili da pešače do Bosne.

„Svedočenje je zaista šokantno“, rekla je Šarlot Slent, general sekretar DRC.

„Uprkos manjem broju situacija koje su zabeležene 2021. godine, obrasci prijavljenog nasilja i zlostavljanja na granici BiH i Hrvatske ostaju nepromenjini“, dodala je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar