Liz Tras Foto: EPA-EFE/JONATHAN HORDLE / ITV

Britanska premijerka Liz Tras izvinila se za greške u svom programu koji je doveo do pada poverenja investitora i dodala da se neće povući sa funkcije.

„Želim da prihvatim odgovornost i da se izvinim za učinjene greške“, rekla je Tras u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Tras je rekla da je želela da pomogne ljudima sa računima za struju, kao i da se izbore sa visokim porezima, ali, kaže, otišli su predaleko i prebrzo.

Britanski ministar finansija DŽeremi Hant ranije danas je poništio skoro ceo raniji mini-budžet premijerke Tras, koji je izazvao tržišna previranja i najavio je zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.

U odgovoru na pitanje da li je sada premijerka samo po imenu, Tras je rekla da je imenovala Hanta jer je znala da mora da promeni pravac.

„Bilo bi potpuno neodgovorno da se ne ponašam u nacionalnom interesu na način na koji jesam“, rekla je ona i dodala da je bilo ispravno što su promenili politiku.

PROČITAJTE JOŠ:

Tras je takođe rekla da će predvoditi svoju Konzervativnu stranku na sledećim izborima.

„Ostajem ovde jer sam izabrana da služim ovoj zemlji. I odlučna sam da to radim“, rekla je britanska premijerka.

Tras i njen bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng objavili su 23. septembra fiskalni paket, tzv. mini budžet, koji je izazvao previranja na berzi počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, ali je doneo i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, što je retkost.

Deo po deo tog paketa je prerađivan i na kraju poništen.

Odbačeni su planirano smanjenje korporativnih poreza i plan za ukidanje poreza na dohodak najbogatijih poreskih obveznika, a skraćen je sa dve godine na šest meseci period garantovanih subvencija za račune energije domaćinstava i preduzeća.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini